A belsőségek helye és szerepe az egészséges étrendben A belsőségek számos hasznos tápanyagban bővelkednek, azonban zsír-, ezen belül is koleszterintartalmuk, valamint élelmiszerhigiéniai szempontok révén csak... Szerző: 2015-05-27 Tudnivalók a cukoralkoholokról Napjainkban a változatos táplálkozás megvalósítása jóval könnyebbnek tűnik, mint néhány évtizede. Mára már egy-egy élelmiszercsoporton belül is igen széles a... Szerző: 2015-05-26 Az álgabonák mint a gabonák helyettesítői Az utóbbi időben egyre nagyobb figyelmet kapnak az álgabonák (pszeudocereáliák), amelyek a gabonaféléktől eltérően nem a pázsitfűfélék családjába tartoznak, de a... Szerző: 2015-05-26 A legújabb trendek a finomított cukor kiváltására Az édes ízű élelmiszerek, ételek kedvelése nem csak fiatal korban jellemző, a felnőtteket és időseket egyaránt csábítják az édes falatok. Ami ízletes, az többnyire... Szerző: 2015-05-25 A keresztesvirágúak helye és szerepe az egészségmegőrző étrendben A táplálkozási ajánlások szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene ennünk az egészségmegőrzéshez, a betegségek megelőzéséhez. Az úgynevezett... Szerző: 2015-05-22 A különféle növényi olajok felhasználási lehetőségei és egészségre gyakorolt hatásai Az ételkészítéshez felhasználható zsiradékok köre az utóbbi időben egyre bővül. A sütéshez, főzéshez általánosan használt növényi olajokon kívül, egyre nagyobb... Szerző: 2015-05-22 A különböző lisztfajták felhasználási lehetőségei, egészségre gyakorolt hatásai Egészen új megközelítésben ismertetjük a különféle liszteket, amelyek ezúttal – néhány kivételtől eltekintve – nem a megszokott alapanyagokból... Szerző: 2015-05-12 A változatos gabonafogyasztás lehetőségei: a rizs szerepe és helye az étrendben A rizs jelentősége a táplálkozásban vitathatatlan, hiszen a búza után a második legfontosabb gabonaféle. A világnépesség felének szolgál táplálékul. Különlegesebb... Szerző: 2015-05-12 A lekvár és a mogyoróvaj helye és szerepe az egészségmegőrző táplálkozásban A friss gyümölcsök és az olajos magvak rendszeres napi fogyasztása fontos szerepet játszik egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében. Kedvező élettani... Szerző: 2015-05-11 Tudnivalók a különböző mézfajtákról A méz mint energiát adó természetes édesítőszer, egyre nagyobb szerepet kap az egészséges táplálkozásban. Jelentőségét minden korban elismerték, az őskortól... Szerző: 2014-12-01 A fekete és zöld tea közötti különbségek A zöldteával és a fekete teával, azok némileg eltérő összetétele és egészségügyi hatásai miatt, külön foglalkozunk. Szerző: 2014-01-09 A tea egészségre gyakorolt hatásai Nem mindegy, milyen fajta teát iszunk, ahogyan az sem, hogyan készítjük el. A napszak, a hangulatunk, de akár egészségi állapotunk szerint is más és másfajta tea... Szerző: 2014-01-08 Hogyan készíthet tökéletes teát? A filteres teát egyszerű megfőzni, bár az áztatási idő ekkor sem mindegy. A szálas teákat viszont sokan éppen amiatt nem kedvelik, mert bonyolultnak találják az... Szerző: 2014-01-07 A tea eredete és fajtái A tea hosszú idő óta az emberiség egyik legnagyobb mennyiségben fogyasztott itala (a víz mellett), amely nemcsak kellemes aromája miatt élvezetes (akár melegen, akár... Szerző: 2014-01-06 A kiegyensúlyozott folyadékfogyasztás, mint az egészséges életmód alappillére Mindannyian tudjuk, hogy víz nélkül nincs élet és a szomjazást kevésbé bírjuk, mint az éhezést. Kevésbé vagyunk tisztában a túl sok és a túl kevés folyadékfogyasztás... Szerző: 2013-10-05 Az alkoholos italok fogyasztásának rövid- és hosszú távú hatásai Sokan úgy vélik, hogy az alkoholfogyasztás az emberiséggel egyidős. Az biztos, hogy amióta felfedték kedélyállapotra gyakorolt hatását, a fermentált nedűk sokak által... Szerző: 2013-10-04 A sózás szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Egy csipet só fokozza az ételek, még az édes ételek ízét is. Azonban figyelni kell arra, hogy mekkora az egy csipet és az sem mindegy, hogy hány csipet kerül egy... Szerző: 2013-10-03 A kávé egészségre gyakorolt hatásai A kávé mindennapjaink részét képezi, még akkor is lépten-nyomon találkozhat az illatával, ha nem is fogyasztja vagy nem rendszeresen. Sokak számára a nap indításához... Szerző: 2013-10-03 Gabonafélék és burgonya szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A gabonafélék olyan szerepet töltenek be táplálkozásunkban, mint a ház alapozása az építkezésben. Alap nélkül pedig összedől a ház. Szerző: 2013-10-03 A gyümölcsök szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A gyümölcsök előnye, nagy tápértékükön, ezáltal a betegségmegelőzésben betöltött szerepükön túl, hogy édes ízük révén tökéletes alternatívaként szolgálnak a sok... Szerző: 2013-10-03 A félkész, késztermékek választéka és a „házon kívüli étkezés” lehetőségei A legjobb és legmegbízhatóbb választásnak az otthon, frissen - friss, nyers, idényjellegű alapanyagokból, korszerű konyhatechnológiával - készült étel bizonyul.... Szerző: 2013-10-03 Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük,... Szerző: 2013-10-03 Gabonák, lisztek, tészták, kenyerek Mindennapi étrendünk részét képezik a gabonák, illetve őrleményeik, a különböző rizsfajták és gabonaköretek, valamint az ezekből készült ételek. Arról már esett szó... Szerző: 2013-10-02 A zöldségek és hüvelyesek szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A zöldségek tárháza végtelen. Amilyen sok színű, illatú, ízű és formájú változatuk létezik, annyiféleképpen készíthetjük el őket és olyan sok jótékony hatással... Szerző: 2013-10-02 Az ásványvizek fajtái és hatása az egészségi állapotra A legtöbben nem ivóvízhez, hanem ásványvízhez nyúlnak, mikor vizet szeretnének inni. Az éttermekben, kávézókban is ásványvizet szolgálnak fel víz gyanánt, így fontos,... Szerző: 2013-10-02 A húsok, húskészítmények, halak, tojás szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A húsok, a húskészítmények, a halak és a tojás mindegyike teljes értékű fehérjeforrás, ezen kívül külön-külön további értékes tápanyagokat rejtenek magukban. Ennek... Szerző: 2013-10-02 Zsírok, olajok, olajos magvak, diófélék szerepe és beépítése az egészséges étrendbe A különböző zsiradékok és nagy zsírtartalmú élelmiszerek egészségünkre gyakorolt hatásai – főként a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában – egyre nagyobb... Szerző: 2013-10-02 A vaj és a margarin helye és szerepe az étrendben A margarin és a vaj táplálkozás-élettani megítélését számos tényező befolyásolja, így ezek ismeretében érdemes dönteni arról, melyiket, milyen formában és mennyiségben... Szerző: 2013-10-01 Az édességek és cukor szerepe és beépítése az egészséges étrendbe Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes... Szerző: 2013-10-01 A szója táplálkozástani megítélése A szója heves vitákat, érzelmeket kiváltó növény, amely elsősorban az ázsiai emberek étrendjében bír hagyományokkal, hazai viszonylatban inkább húspótlóként a... Szerző: 2013-10-01 Élelmiszer-adalékanyagok és tartósítási eljárások Az adalékanyagok a legtöbb fogyasztóból félelmet váltanak ki, még többen elítélik és fekete listára teszik őket. Azt viszont sokan elfeledik, hogy az adalékanyagok a... Szerző: 2013-10-01