A fekete és zöld tea közötti különbségek

A zöldteával és a fekete teával, azok némileg eltérő összetétele és egészségügyi hatásai miatt, külön foglalkozunk.
Szerző: Schmidt Judit Lektor: Kovács Judit, Dr. Palik Éva 2014-01-09

A zöldtea egészségre gyakorolt hatásai

A zöldtea készítésekor a friss tealeveleket elsőként gőzölik, összesodorják, majd nagy hőmérsékleten szárítják. Az így kapott levelekből főzött zöldtea rendszeres fogyasztása segítséget nyújthat az egyes daganatos betegségek megelőzésében (elsősorban az emlő- és a prosztatarákkal kapcsolatban olvashatunk számos eredményről), azonban az adatok nem mindig egyértelműek. Az olyan kutatásokban, amelyekben a résztvevők zöldteát kaptak a vizsgálat részeként, a vastag-végbéldaganat műtéti eltávolítását követően a kiújulás csökkenését, petefészekrák esetén pedig a műtétet követő túlélési arány meghosszabbodását tapasztalták.

A daganatos betegségek esetén megfigyelt jótékony hatás mellett a zöldtea fogyasztása védelmet nyújthat a magas vérnyomással és a stroke emelkedett kockázatával szemben, ezeket a megfigyeléseket biokémiai és élettani bizonyítékok támasztják alá.

A zöldtea csillapítja továbbá az érelmeszesedés kialakításában szerepet játszó kockázati tényezők hatásait, ezáltal csökkenti a szív-ér rendszeri események és a már említett stroke (agyvérzés) előfordulásának valószínűségét is. A rendszeres, naponta történő zöldtea fogyasztás annál jobban csökkenti a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, minél többet fogyaszt belőle valaki. Az étkezést követő teafogyasztás hatékonyabb a vérnyomás csökkentésére. A farmakológiai hatás mellett a pszichés tényezők - a teaivás relaxáló légköre - is közrejátszanak ebben, ehhez a forró tea iható hőmérsékletűvé hűléséig eltelt idő is hozzájárul. Egy kóreai felmérés szerint azoknak az iskolás gyerekeknek, akik napi egy csésze zöld teát isznak, kevesebb lyukas foguk van, mint az átlagnak. Hozzá kell tennünk, hogy természetesen akkor, ha cukor nélkül isszák. A zöld teában több koffein található, mint a feketeteában, de fokozatosabban szívódik fel a bélben, így órákon át egyenletesen fejti ki hatását. Ezáltal serkenti a szellemi teljesítőképességet, a gondolattársításokat, a megfigyelő- és koncentrálóképességet, növeli az izmok mozgékonyságát, az izom-összehúzódások erejét, megelőzi a fáradtságérzetet.

A zöldtea hatóanyagai

A zöldtea fogyasztása által létrejövő betegségkockázat-csökkenést a zöldtea katechinnek nevezett vegyületével hozták összefüggésbe. A katechinok, a polifenolok közé tartozó vegyületek, többféle mechanizmus révén fejtenek ki védő hatást az érrendszerre, így többek között gátolják az oxidációt, védenek a magas vérnyomás ellen, gyulladásgátló, trombózisellenes hatásúak, csökkentik a vérzsírszintet, illetve sejtburjánzás ellenes hatásúak.

A katechinok által kifejtett hatások részletesebben:

  • Antioxidáns aktivitást fejtenek ki a szabad gyökökre számos, elsősorban enzimatikus (aktivizáló és gátló) folyamat révén.
  • Megakadályozzák a lipidek bioszintézisében részt vevő, oxidációt elősegítő, kulcsfontosságú enzimek működését, valamint csökkentik a zsírok bélrendszeren keresztül történő felszívódását, ezáltal előnyösen befolyásolják a vérben keringő zsírok szintjét.
  • Szabályozzák az erek tónusát azáltal, hogy aktiválják az endotheliális nitrogén-oxidot.
  • Megelőzik az érfalban végbemenő gyulladásos folyamatokat, amik kritikus szerepet játszanak az érelmeszesedés okozta érsérülések rosszabbodásában.
  • Megakadályozzák a vérerek falában található simaizomsejtek növekedését azáltal, hogy kölcsönhatásba lépnek az érelmeszesedésben szerepet játszó érbeli növekedési faktorral.
  • Gátolják a vérlemezkék összecsapzódását, ezáltal csökkentik a trombózis kialakulásának esélyét.

Egy közel 70000 40-70 év közötti kínai nő étkezési szokásait áttekintő, hat éven át tartó vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy a zöldteafogyasztás 37%-kal csökkentette a vastag-végbéldaganatok kockázatát. Minél több zöldteát és minél hosszabb ideig ivott valaki a résztvevők közül, annál egyértelműbb volt az összefüggés. Feltehetően az ottani táplálkozási szokások és az életmód egyéb összetevői is hozzájárulhattak a kedvező hatáshoz, mégis érdemes figyelembe venni és a nyugati táplálkozási szokásokba is beilleszteni a rendszeres zöldteafogyasztást.

Forrás: 123rf.com

A feketetea egészségre gyakorolt hatásai

A feketetea készítésekor a fermentált tealeveleket összesodorják, majd megszárítják.

A flavonoidok közé tartozó, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésével összefüggésbe hozható flavanol nemcsak a zöld-, hanem a feketeteában is megtalálható. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint például az az eredmény, amely szerint a több mint 5 csésze teát fogyasztók esetében kisebb összkoleszterin-szintet és szisztolés vérnyomásértéket tapasztaltak, mint azoknál, akik ennél kevesebb teát ittak.

A tea által a szervezetbe kerülő flavonoidok mennyisége jelentős különbséget mutathat a tea fajtájától, termék márkájától, és az elkészítés módjától függően. A tea főzési ideje is jelentősen befolyásolhatja a flavonoidtartalmat: hosszan tartó főzés során még hatékonyabb, és kifejezettebb a flavonoidextrakció a fekete teából (habár az íz és a csersavtartalom szempontjából ez kevésbé kívánatos lehet).

Irodalom:

Le J., Li P. X., Andy H. L. et al.: Protective Effect of Green Tea against Prostate Cancer: A Case-Control Study in Southeast China. Int. J. Cancer., 108, 130–135, 2004.

Norman K. H., Harold S., Ian M. et al.: Cocoa, flavanols and cardiovascular risk. Br J Cardiol, 11, 379-86, 2004.

Naghma Khan, Vaqar Mustafa Adhami, Hasan Mukhtar: Review: Green Tea Polyphenols in Chemoprevention of Prostate Cancer: Preclinical and Clinical Studies. Nutrition and Cancer, 61(6), 836–841, 2009.

Yuri Clement: Can green tea do that? A literature review of the clinical evidence. Preventive Medicine, 49, 83–87, 2009.

Pon Velayutham, Anandh Babu, Dongmin Liu: Green Tea Catechins and Cardiovascular Health: An Update. Curr Med Chem., 15(18), 1840–1850, 2008.

Yang G et al.: Prospective cohort study of green tea consumption and colorectal cancer risk in women. Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, 16, 1219-1223, 2007.

FOOD TODAY: The Hidden Health Benefits of Tea. 09, 1999.

Figler Mária, Cseh Judit, Bodrogi Péter: Az étrendi flavonoidok és hatásai

Kiss Mariann: Teakalauz – A teáról praktikusan, Budapest, HVG Könyvek, 2007.

B.-H. Jin, J.-O. Lee, H.-D. Kim, D.-I. Paik: The Effect of Green Tea drinking on Dental Caries Prevention