A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Gail-modell
A Gail-modell az invazív emlőrák kockázatának becslésére szolgál. A számításnál figyelembe veszi a családban előforduló emlőrákot, az esetleges korábbi szövettani vizsgálat eredményét, a menstruáció kezdetét (menarche), az első gyerek születésének idejét, az aktuális életkort, valamint azt, hogy az illető részt vesz-e mammográfiás szűrésen, ha igen, a mammográfiás vizsgálat eredményét, szed-e a kitöltő személy Tamoxifent (egy daganatellenes szer), fogyaszt-e rendszeresen alkoholt, és mennyit, illetve szed-e vagy szedett-e fogamzásgátló tablettát.
génállomány
A szervezet génjeinek összessége
génexpresszió
A génekben tovább örökített tulajdonságok kifejeződése.
genom
Egy sejt vagy szervezet teljes örökítőanyagának menyisége. Alkotóelemeit nukleotidbázisoknak nevezzük. Az emberi genom kb. 3.2 milliárd nukleotidbázisból áll.
glükóz
Szőlőcukor. A különböző szénhidrátok szőlőcukorrá alakulva szállítódnak a vérben és kerülnek felhasználásra a szövetekben.
gyulladás
A szervezet válaszreakciója, általában valamilyen idegen anyagra, de kóros esetekben saját anyagai ellen is létrejöhet. Ilyenkor az immunrendszer aktiválódik, sejtjei különféle gyulladást keltő anyagokat termelnek. Ezek szerepe a károsító tényező semlegesítése. A tartós gyulladás viszont a szervezetet károsíthatja.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z