A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
egyensúlyzavar
Az egyensúly érzésének illetve a fej- és testhelyzet megtartási képességének nehezítettsége, képtelensége.
életmód szűrés
Azon kockázati tényezők feltárása, melyek közvetlenül az életmódból erednek.
elsődleges megelőzés
Idegen szóval primer prevenció. Azon ténykedések összessége, melyek egy adott betegség kialakulásának megelőzésére szolgálnak (pl. védőoltás, megfelelő életmód).
endokrin
Hormonális. Az endokrin rendszer belső elválasztású mirigyek rendszere, melyek produktumát (hormon) a vér szállítja el. A hormonok a testben lévő távoli sejtek közötti kommunikációt biztosító molekulák. Az endokrin szó a legtöbb szövegkörnyezetben a „hormonális” szó helyettesítője.
enzim
Biológiai katalizátor. Olyan funkcióval rendelkező fehérje, amely a szervezetben zajló biokémiai folyamatok létrejöttét segíti elő. Ezek a folyamatok maguktól is végbemennének, de olyan lassan, hogy az nem lenne elegendő mértékű az életműködéshez.
érbelhártya
A vér- és nyirokerek, valamint a szív belsõ felszínét borítja, más néven endothelium.
érelmeszesedés
Az artériák (verőerek) betegsége, melynek során az érbelhártya károsodása következtében az érfalba koleszterin rakódik le, gyulladásos reakció alakul ki, amelynek eredményeként létrejön a plakk. A betegség előrehaladtával az érintett erek beszűkülhetnek, sőt el is záródhatnak.
étrend-kiegészítő
Az étrend kiegészítésére szolgáló készítmény. Valamilyen szájon át bevehető folyadék, tabletta vagy kapszula, ami olyan mikrotápanyagokat, vagy növényi anyagokat tartalmaz, amit a hagyományos táplálkozással nem vagy csak nehezen tudunk akkora mértékben bevinni, mint ebben a formában.
eustressz
A stressz nem feltétlenül negatív hatású a szervezetünk szempontjából, épp ezért vezették be az eustressz fogalmát, ami a pozitív hatású stresszre vonatkozik. Ez a fajta stressz inkább lelkesít, motivál minket, minthogy folyamatos feszültséget okozna nekünk.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z