Jóga

A jóga nem nevezhető pusztán testgyakorlásnak, hiszen emellett a szellemi és lelki egyensúlyt is szolgálja. Lássuk, miről is van szó!
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Bognár József 2013-10-01

Az eredeti, indiai értelmezés szerint a jóga célja az egyén összekapcsolása az isteni, spirituális világgal. Az önreflexiót, belső harmónia megteremtését szolgálja. A gyakorlatok nem csak a szellem, lélek, spiritualitás harmonizálását, hanem a testi folyamatok összehangolását is segítik. Számos speciális testhelyzet és gyakorlat, ú.n. aszana különböztethető meg, amelyek közös jellemzője, hogy erősítik az izmokat, ízületeket, javítják a szövetek, sejtek oxigenizációját. Végső soron a komplex jótékony hatások lassítják az öregedési folyamatokat, hozzájárulnak a betegségek megelőzéséhez, az egészségmegőrzéshez, a jó közérzethez, a vitalitáshoz.

Forrás: 123rf.com

A jóga egyik alappillérének a légzőgyakorlatok (szanszkritül pranayama) tekinthetők. A megfelelő légzéstechnika és a meditáció összessége a tudat tisztulását eredményezi. A jóga tehát egy komplex filozófiai rendszerként jellemezhető, amelyben a testi szövetek erősítése, a légzés, a meditáció, a belső csend megteremtése, az érzelmek egyensúlyba hozása, az elme lecsendesítése egyforma súllyal képviselteti magát.

Milyen irányzatok vannak?

Összesen hatféle irányzat különböztethető meg: bhakti, hatha, tantra, karma, raja, jnana. Nálunk a hatha és a tantra jóga tábora szélesedett ki leginkább. Mindegyik jógairányzat egy domináns elemre épül. Például a hatha jógában a légzőgyakorlatokra helyeződik a hangsúly. Egy szanszkrit mondás „A légzés maga az élet, s ha jól lélegzel, sokáig élsz a Földön” jól illusztrálja a távol-keleti filozófiai rendszerek légzésről alkotott véleményét. Hitük szerint a levegő egy jelentős vitalitást hozó szubsztancia. A gazdaságosabb légzéssel a szervek összessége jelentős többletoxigénre tesz szert, amely javítja működésüket, késlelteti a destruktív folyamatok kialakulását.

Milyen hatásai vannak?

A rendszeres jógázásnak szinte megszámlálhatatlanul sok élettani, mentális és pszichés erényét lehet megkülönböztetni, amelyeket az alábbiakban foglalunk össze:

  • csökkenti a magas vérnyomást,
  • csökkenti a magas koleszterin szintet,
  • enyhíti a migrénes fájdalmat,
  • enyhíti az aszthma bronchiale, visszér, hátfájdalom, székrekedés, sclerosis multiplex, klimax, 2-es típusú cukorbetegség tüneteit,
  • relaxál, stresszkezelésben vesz részt,
  • enyhíti a menstruációs görcsöket,
  • csökkenti a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteket,
  • fokozza a vitalitást,
  • javítja az önértékelést,
  • javítja az énképet (saját, rendszeresen jógázók csoportjába végzett vizsgálataink szerint a jógázók lényegesen elégedettebbek testükkel, mint nem sportoló társaik).

A gyakorlatok jelentős része nem terheli meg az ízületeket, ezért méltó kiegészítője lehet a jelentős súlytöbblettel rendelkezők fogyókúrás programjának is. Annál is inkább, mert a rendszeres testmozgás elkezdése az esetek többségében igen nagy akaraterővel valósítható csak meg, amely talán összefüggésben álla a kedvezőtlen testről alkotott képpel is. Mindezek miatt feltételezhető, hogy súlyosan elhízott személyek fogyókúrás programjának első lépésében a diétát nem sportprogrammal, hanem olyan jógagyakorlatokkal érdemes kiegészíteni, amely nem jár különösebb fizikai erőfeszítéssel, mégis hatékonyan javítja a közérzetet, a szövetek rugalmasságát.

Irodalom:

Boros, Sz., Sebestyén, É.: A rendszeres jógagyakorlás életmódra kifejtett hatásai,2011.

Birdee, G. S., Legedza, A. T., Saper, R. B., Bertisch, S. M., Eisenberg, D. M., Phillips, R. S.: Characteristics of Yoga Users: Results of a National Survey, J Gen Intern Med, 23(10), 1653–1658, 2008.

Centers for Disease Control and Prevention: QuickStats: Percentage of Adults Aged >=18 Years Who Used Complementary and Alternative Medicine (CAM), by Selected Diseases and Conditions and Sex - National Health Interview Survey, United States, 2007, Morbidity & Mortality Weekly Report.57(35), 971,2008.