Otthoni edzés gépeken

Nem kell feltétlenül fitneszterembe járnunk ahhoz, hogy átmozgassuk, erősítsük izmainkat, vagy akár állóképességi tréninget végezzünk. Hosszútávú edzésterveinkhez érdemes egy-két gépet, súlyzót beszerezni.
Szerző: Molnár Ágnes Lektor: Dr. Boros Szilvia 2013-10-01

Az otthoni tréningnek számos előnye létezik, de természetesen akad néhány hátrányos tulajdonsága is. Lássunk közülük néhányat:

Előnyök

  • Néhány havi fitneszbérlet árából egészen jó otthoni gépet tudunk beszerezni.
  • Időtakarékos megoldás, hiszen sehova nem kell utazni hozzá.
  • Kellő kitartással, akaraterővel jól kihasználhatók, hatékony edzésmódszert adnakhosszú éveken át.

Hátrányok

  • Nincs szakmai kontroll (ellentétben az edzőtermekkel, ahol bármikor kérhetünk személyi edzőtől tanácsot).
  • A gépek jelentős része sokat tud, de nem mondható professzionális konstrukciónak: élettartalmuk, terhelhetőségük messze nem éri el fitnesztermekben található, masszívabb, drágább, jobb minőségű gépekét.
  • A leggyengébb láncszem mi magunk lehetünk: a tapasztalatok azt mutatják, hogy gép vásárlása esetén nehezen épül be mindennapjainkba az edzés, valószínűleg a monotónia, az unalom miatt.

A fenti információk ismeretében célszerű mérlegelni az otthoni gép megvásárlását. A döntéshez természetesen fontos tisztában lenni az árakkal is, amely nagyon változó,70-100 ezer forint között mozog, de léteznek több százezer forintos gépek is a piacon. A legalacsonyabb árfekvés 20-30 ezer forint, amely általában másodkézből szerezhető be. A gépek esetében a magasabb árkategória nem jelenti azt, hogy annyival jobb is. A 20 ezres gép is tudhatja azt, amit a drágább. Csak kisebb helyet foglal el és nem olyan strapabíró.

Az alábbi géptípusokkal találkozhatunk:

  1. Futópad: az ún. kardio-gépek közé tartozik, vagyis az állóképesség fokozására, a szív-ér rendszer edzésére szolgál leginkább. Előnye, hogy otthonunkban, az időjárástól függetlenül élvezhetjük a futás, gyaloglás örömeit. Összecsukható vázszerkezettel rendelkezik. Olyat célszerű választani, amelyet nem nekünk kell hajtanunk, hanem elektromos vezérlésű és beállítható a szalagsebesség és/vagy meredekség.
  2. Elliptikus gép: közös lényegük, hogy valamilyen lágy mozdulatsort valósítanak meg, ami erőteljes zsírégető hatást biztosít. Kíméli az ízületeket, ám elegendő terhelést jelent. A test összes izomcsoportját fejleszti és javítja az állóképességet. Célszerű végig monitorozni a pulzusszámot, mert gyorsan elérhetjük a kívánt hatást.
  3. Szobakerékpár: minden ember számára ideális testmozgás, kardio-tréning lehet, életkortól, nemtől, kondíciótól függetlenül. Sőt ízületi sérülések után is kiváló. Ma már létezik belőle háttámlás típus is, amely különösen akkor kedvező, ha fáj a hátunk, vagy jelentős súlytöbblettel küszködünk.
  4. Evezőpad: minden fő izomcsoportot megmozgat. Előfordulhat, hogy eleinte nem sikerül helyesen beállítani az intenzitást, ill. ellenállást, ezért a pulzusszám hirtelen szaporává válhat. Emiatt kezdőknek csak megfelelő körültekintés mellett vagy személyi edző instrukcióját követve ajánlott. Javítja az állóképességet, és erősíti a testet. Különösen a váll- és hátizmokat. Nem terheli az ízületeket. Fontos azonban a megfelelő gép kiválasztása. A jó evezőpad egyenletes mozgást biztosít, ergonómiája optimális, kényelmes és nem utolsósorban praktikusan összecsukható. Használat előtt azonban érdemes kikérni egy személyi edző tanácsát a helyes testtartás megtanulása és az optimális intenzitás bekalibrálása érdekében!
  5. Lépcsőző: állítható hidraulika és független pedálszerkezet jellemzi. Intenzív kardio mozgást biztosít. A speciálisan kialakított kapaszkodó lehetővé teszi a láb izmainak átmozgatását is. Hatékonyan formálja a feneket, combot, lábat. Ideális súlyleadás céljára is. Javítja a keringést, állóképességet. Kezdőknek és nagy túlsúllyal rendelkezőknek nem ajánlott.
  6. Többfunkciós gép: a teljes testet tökéletesen átmozgatja. Különösen abban az esetben javasolt választani, ha a cél a jó közérzet kialakítása és az alakformálás. A körültekintően kidolgozott edzésprogrammal növelhetjük az általános erőnlétet. Jobb, mintha több kis gépet szereznénk be.
  7. Kézi súlyzók: a legkisebb helyigényű házi tréningeszközök. Áruk is alacsony, tudunk velük kardio-edzést, és erősítést is végezni. Csak egy jól összeállított edzésterv kell hozzá.
  8. Hasizomerősítő gépek: sok típusuk létezik, de egyik sem csodaszer. Nem szabad hinni az energia-befektetés nélküli eredményeket garantáló gépekben. A feszes hasizomhozrendszeres mozgásra van szükség, mind a kardio-edzés, mind az erősítés vonalán.

Mindenképp javasolt szakember segítségét igénybe venni, aki akár meg is nézi az adott gépet. Javasolt az otthoni edzéshez pulzusmérő óra, és vérnyomásmérő beszerzése. Valamint, mint minden esetben egy orvossal történő konzultáció.

Kapcsolódó cikkek
A rendszeres testmozgás hatása az öregedésre Az életkor előrehaladtával szerveink, sejtjeink nem csupán alaki, hanem működésbeli változáson mennek keresztül. Ki gondolná, hogy a rendszeres, egyénre szabott... Szerző: 2013-10-01 Ha nincs időnk sportolni Rohanó életünkben meglehetősen nehéz időt szakítani a rendszeres - akár mindennapos – testmozgásra. Apró életmódbeli praktikákkal azonban tudjuk fokozni a fizikai... Szerző: 2013-10-01 Bemelegítés, nyújtás A bemelegítés célja a szellemi és fizikai ráhangolódás az edzésre. A nyújtás pedig az izmok hosszának helyreállítását szolgálja. Egyiket sem célszerű... Szerző: 2013-10-02 Szabad súllyal, saját testtömeggel, férfiaknak A cikk első részében leírjuk a legegyszerűbb és legismertebb saját testtömeggel, ill. kézi súllyal végezhető gyakorlatokat, a második részben konkrét edzéstervet adunk... Szerző: 2013-10-04 Otthoni aerobik Az otthoni aerobik az egyik legegyszerűbben kivitelezhető zenés mozgásforma, amely nem csak DVD, ill. kazetta segítségével, hanem önmagunk által kialakított... Szerző: 2013-10-04 Szabad súllyal, saját testtömeggel, nőknek A cikk első részében leírjuk a legegyszerűbb és legismertebb saját testtömeggel, ill. kézi súllyal végezhető gyakorlatokat, a második részben konkrét edzéstervet adunk... Szerző: 2013-10-04