Otthoni aerobik

Az otthoni aerobik az egyik legegyszerűbben kivitelezhető zenés mozgásforma, amely nem csak DVD, ill. kazetta segítségével, hanem önmagunk által kialakított gyakorlatokkal is végezhető.
Szerző: Molnár Ágnes Lektor: Dr. Boros Szilvia, Dr. Bognár József 2013-10-04

Otthoni aerobik

Az otthoni aerobiknak számos előnye létezik, de természetesen akad néhány hátrányos tulajdonsága is. Lássunk közülük néhányat:

Előnyök

  • otthon végezhető, így időt lehet megspórolni
  • olcsóbb, mint az edzőterem
  • bármikor végezhető

Hátrányok

  • egyedül, és nem csapatban végezzük (persze van, aki ezt szereti)
  • nincs szakmai kontroll
  • jól kell tudni megválasztani a megfelelő intenzitást, nehézségi fokot nyújtó DVD-t
  • meglehetősen nagy kitartásra, elszántságra van szükség, hiszen egyedül sokkal nehezebb elkezdeni és végigcsinálni az aerobik tréninget

Ajánlások

Számos aerobik kazetta, ill. DVD kapható a boltokban. Hogy melyiket válasszuk? Nos, mindez elsősorban edzettségi szintünktől, elérni kívánt céljainktól (pl. alakformálás, erősítés, állóképesség fokozás, átmozgatás stb.), személyiségünktől (tánc vagy kick-box) függ.

  1. Kezdő edzésprogram: biztonságos edzésprogram mindenkinek. Nem csak a teljesen edzetlen személyeknek, hanem a jelentős súlytöbblettel rendelkezőknek, ill. olyanoknak is ajánlott, akik igaz, hogy hozzászoktak rendszeres mozgáshoz, de teljesen más jellegű sportágat gyakoroltak eddig.
  1. "Új test" edzésprogram: kímélő, de hatékony erőnléti edzés. Legalább 3 hónapja aktívan mozgó emberek számára. Az egész testet átdolgoztatja, de leginkább az izomerő fejlesztésben jár élen
  1. Erősítő edzésprogram: bizonyos izomcsoportokra fókuszál, például a felsőtest, csípő környéki, mell, hát, alsó végtagok stb. izmait dolgoztatja meg. Alakformálásra tökéletesen alkalmas, de fogyókúrához nem elég. A megfelelő állóképesség birtokosainak ajánlott, kevésbé a kezdőknek.
  1. Alakformáló edzésprogram: Általában a has, fenék, láb izmaira koncentrál, tehát kifejezetten olyanoknak ajánlott, akik ott éreznek problémát. A hatékonyság növelése érdekében javasolt kardio jellegű edzéssel kombinálni. Kezdőknek nem túl jó választás.
  1. Hát- és gerincedzésprogram: különösen az ülőmunkát végzőknek, ill. mindenkinek, akinek gyakran fáj a háta vagy túlsúllyal rendelkezik. Hatékonysága állóképességi mozgásokkal együtt fokozható.
  1. Kick-box edzésprogram: Kizárólag haladóknak ajánlott, mivel igen intenzív és nagy izomerőt igényel. Fejleszti az állóképességet, erősít és támogatja a fogyókúrás program sikerét.

A sort még hosszan sorolhatnánk, hiszen rendkívül széles a mozgásprogramot ígérő DVD-k tárháza, amelyben mindenki megtalálhatja a személyiségéhez, edzettségi szintjéhez, céljaihoz illőt.

Javasolt az otthoni edzéshez pulzusmérő óra és vérnyomásmérő beszerzése.

Mindenképp konzultáljon orvossal, edzővel, hogy milyen otthoni sportmozgás az Önnek ideális!

Kapcsolódó cikkek
Otthon végezhető gyakorlatok időskorban Hatvanöt év felett is fontos a rendszeres testmozgás, amelyet soha nem késő elkezdeni, azonban sokan nem tudják, hogyan kezdjenek neki. Néhány egyszerű, otthon... Szerző: 2013-10-04 Bemelegítés, nyújtás A bemelegítés célja a szellemi és fizikai ráhangolódás az edzésre. A nyújtás pedig az izmok hosszának helyreállítását szolgálja. Egyiket sem célszerű... Szerző: 2013-10-02 Otthoni edzés gépeken Nem kell feltétlenül fitneszterembe járnunk ahhoz, hogy átmozgassuk, erősítsük izmainkat, vagy akár állóképességi tréninget végezzünk. Hosszútávú edzésterveinkhez... Szerző: 2013-10-01 Otthon végezhető gyakorlatok - férfi II. Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, hasra, karra, vállakra irányuló erőnléti gyakorlatot, férfiak számára. Szerző: 2013-10-04 Otthon végezhető gyakorlatok - nő II. Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, hasra, karra, vállakra irányuló erőnléti gyakorlatot, nők számára. Szerző: 2013-10-04 Otthon végezhető gyakorlatok - férfi I. Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, klasszikusnak számító erőnléti gyakorlatot (karhajlítás, kitörés, vádli feszítés, stb.) férfiak... Szerző: 2013-10-03 Otthon végezhető gyakorlatok - nő I. Az alábbiakban bemutatunk néhány otthon végezhető, klasszikusnak számító erőnléti gyakorlatot (karhajlítás, kitörés, vádli feszítés, stb.) nők... Szerző: 2013-10-03