Szabad súllyal, saját testtömeggel, nőknek

A cikk első részében leírjuk a legegyszerűbb és legismertebb saját testtömeggel, ill. kézi súllyal végezhető gyakorlatokat, a második részben konkrét edzéstervet adunk nők számára.
Szerző: Molnár Ágnes Lektor: Dr. Boros Szilvia, Dr. Bognár József 2013-10-04

Az alábbiakban tíz, könnyen kivitelezhető, többnyire ismert gyakorlatot mutatunk be. A legtöbb mozdulat nem igényel szabad súlyt sem, hanem a nehézséget saját testtömegünk megemelése jelenti. Lássuk, miről is van szó!

1. Guggolás (sarokalátéttel)

Az alsótest fejlesztésének alapgyakorlata, nagyon jól formálja a farizmot (de a zsírt se ez, se más farizomgyakorlat nem szedi le). A gyakorlatot kis terpeszben, kifelé mutató lábfejekkel kell végezni. Mindenkinek meg kell találnia a megfelelő távolságot. Párhuzamos lábbal, úgy, hogy a comb és az alsó lábszár ne legyen egy vonalban. Ez azért fontos, hogy ne terheljük meg a térdet, valamint, így nem tudunk túlságosan előrehajolni, ami nagyon megterhelné a derekat. Ezért terpeszben a „láb közé” guggolunk be. A legtöbb ember nem tud teli talppal guggolni, ezért javasolt valamilyen alátét használata (pl. könyv). Még egy fontos dolog: mindig előre nézzünk a gyakorlat végrehajtás közben (ne lefelé)! Függőleges gerinccel végezzük a gyakorlatot! Lefelé lassan mozduljunk, ne rugózzunk lent! Lefelé mozgás közben szívjuk be a levegőt, felfelé fújjuk ki! Figyeljünk arra, hogy a térd ne nagyon mozduljon meg a gyakorlat végrehajtása közben! Ha felérünk, ne egyenesítsük ki a térdét teljesen, maradjunk kicsit rogyasztva! Tegyük csípőre a kezeket! Eleinte ne használjunk súlyt! Ha már nagyon könnyedén, precízen végre tudjuk hajtani a 3x20-at akkor is inkább a sorozat- és ismétlésszámot változtassuk meg!

2. Kitörés

Lépjünk egyik lábbal előre úgy, hogy a másik hátul nyújtva marad és ereszkedjünk le lassan, amilyen mélyre csak tudunk. Érezhető, hogy az elől lévő láb farizma jól megnyúlik, majd toljuk fel magunkat a comb erejével! Kiinduló helyzetben az első láb nyújtott, a hátsó kissé hajlított és a lehető legjobban hátra van nyújtva. A gyakorlatot lehet váltott lábbal végezni álló helyzetből való ismétlésenkénti kilépegetéssel.

Haladóknak nagyon jó a „sétálós” kitörés, ami gyakorlatilag a kitörő mozdulattal folyamatos, egyenletes vonalú sétát végzünk. A gyakorlatot eleinte mindenképp súly nélkül, csípőre tett kézzel végezzük! A 10 ismétlés egy lábra értendő.

3. Vádli állva

Álló helyzetben, párhuzamos lábfejekkel, párhuzamos lábbal kapaszkodjunk meg valamiben!Álljunk lábujjhegyre, emelkedjünk fel a vádli segítségével, teljesen feszítsük meg a csúcson, majd lassan vissza! (20 ismétlés javasolt, ami egy lábra értendő.)

4. Fekvőtámasz

A kiinduló helyzet egyenes test, nyújtott kar vállszélességű támasszal, tenyér a talajon. A lábak a lábujjakon támaszkodnak. Engedjük le a testet lassan a talajig, közben szívjuk be a levegőt! Testünk maradjon egyenes! A fej előre néz, a mellkas érinti a talajt először. Egy pillanatra maradjunk lent, de ne engedjük el magunkat, ne feküdjünk le a földre! Innen nyomjuk fel magunkat teljesen kinyújtott karig, miközben a levegőt kifújjuk! Ismételjük annyiszor, ahányszor megy szabályosan! Próbáljuk meg elérni a 10 ismétlést.Ha nem megy így, akkor könnyítve, térdelő helyzetben végezzük a gyakorlatot.

Forrás: 123f.com

5. Bicepsz állva

Ehhez két darab egykezes súlyzó kell.Fogjuk meg a súlyzókat, nyújtsuk ki magunk előtt vállszéles fogással. A kar annyira legyen nyújtva, amennyire a bicepsz (karhajlító izom) engedi, de ne legyen hátrafeszítve. A felkar a test mellett függőleges. Húzzuk fel a súlyt úgy, hogy a felkar nem mozdul el, csak az alkar. A mozdulat csúcspontján feszítsük meg a bicepszet. Közben fújjuk ki a levegőt. Innen engedjük le a súlyt kiinduló helyzetbe belégzés közben. Végezzük 3x8 ismétléssel, figyelve arra, hogy mindig feszítsük meg a bicepszet.

6. Tricepsz állva, egykezes súllyal

Ehhez a gyakorlathoz kézi súlyzóra van szükség, ülve is végezhetjük. Fontos, hogy a kar és a felsőtest is függőleges. Nyújtsuk ki az egyik kart felfelé, teljesen függőleges felkarral, kezünkben a súllyal! Innen engedjük le lassan a nyaka mögé a súlyt befelé, úgy, hogy a tarkó mögé kerüljön, közben szívjuk be a levegőt! Engedjük le, amennyire tudjuk! Innen nyomjuk fel a tricepszet, - ha érezzük a vállat, túl sok a súly - közben fújjuk ki a levegőt! Nyújtsuk ki fent a kart, amennyire csak tudjuk - ekkor fog a tricepsz megfeszülni, majd ismételjük meg a gyakorlatot 8-10-szer! Az ismétlésszám egy karra értendő.

7. Vállból nyomás egykezes súllyal

Álljunk terpeszbe stabilan, vagy üljünk le homorú háttal! A súlyzót vegyük a kezébe, úgy, hogy tartsuk a váll magasságában, függőleges alkarral, olyan mélyen, hogy a felkar derékszöget zárjon be az oldalunkkal! Innen nyomjuk fel a levegő kifújása közben kissé befelé mutató vonalban a fej fölé annyira, hogy érezzük az izmok feszülését! Engedjük vissza lassan derékszögig, egy nagy levegővétel közben! Figyelni kell a mozgás összehangolására a két súlyzóval. Ismételjük 3x8-szor!

8. Egykezes evezés

Térdeljünk fel egy vízszintes felületre az egyik lábbal, a másik láb a talajon úgy, mintha négykézláb állnánk! A talajon lévő lábbal azonos oldali kézben van a súlyzó, másikkal támaszkodunk, hátunk vízszintes és homorú helyzetű. A hátat ne púposítsuk ki és engedjük le lassan a súlyt a hátizmok teljes kinyúlásáig! Innen lendület nélkül húzzuk vissza, de ne a karral, hanem a hátizmok erejével! Ismételjük 8-szor mindkét oldalra!

9. Hasprés

Tegyük fel a lábakat egy székre vagy az ágyra, úgy hogy a lábszár derékszöget zárjon be a combbal! Szorítsuk le a derekat, a kezet tegyük a tarkóra, a tekintet mindig felfele nézzen! Ez után szó szerint préseljük össze a hasat, miközben a gerinc begörbül! Tartsuk meg egy pillanatra, majd engedjük ki! Préseléskor fújjuk ki a levegőt! Ismételjük minél többször(50-100-szor)!

10. Lábemelés

Itt a felsőtest végig a talajon marad, kezeket tegyük be a fenék alá, és emeljük fel függőlegesen a lábakat! Ne lendületből dolgozzunk, hanem használjuk az alhasi izmok erejét! Miközben emeljük a lábát, fújjuk ki a levegőt!

Otthoni edzésterv nőknek

1.Vegyünk egy 1-től 4 kg-ig terjedő súlyzókészletet! Kezdetben 1 kg-mal végezzük a a gyakorlatokat, majd 2-4 hetente, fokozatosan emeljük a súlyt!

2.A gyakorlatok előtt melegítsünk be, legalább 10 percen keresztül! Ehhez használhatunk ugrálókötelet, otthoni biciklit, de az is jó, ha helyben futunk.

3. Végezzük el a táblázatban szereplő gyakorlatokat! Kezdetben 3-szor ismételjünk, majd emeljük 4-re!

4. Az üres rublikákba jegyezzük be, hogy az adott feladatot hányszor sikerült teljesíteni!

5. Hetente 2-7 alkalommal végezzük el az edzést! Kétszer akkor, ha más edzést is végzünk. Minimum 5 alkalom kell az egészség fenntartásához. Ha elutazunk és nincs lehetőségünk más jellegű mozgásprogramra, akkor a hét minden napján is elvégezhetjük a gyakorlatokat.

6.A gyakorlatok után ne feledkezzünk el a nyújtásról sem!

gyakorlat

ismétlés

1. hét

2. hét

3.hét

4. hét

5. hét

6. hét

guggolás

3-4x10-20kitőrés

4-5x10vádli állva

3x20fekvőtámasz, ha nem megy, térdelve

3x10bicepsz állva egykezes súllyal

3-4x8tricepsz ülve egykezes súllyal

3-4x8vállból nyomás egykezes súllyal

3-4x8evezés egykezes súllyal

3-4x8hasprés talajon

3-4x20-30lábemelés

3-4x20-30A fenti táblázatot edzésnaplóként is használhatjuk. A hiányzó mezőkbe bele tudjuk írni, hogy az adott gyakorlatot hányszor sikerült elvégezni és feljegyezhetjük a gyakorlathoz használt kézisúly nagyságát is. A táblázat segítségével nyomonkövethetők a változások, amelyek a későbbiekben fontos támpontot adnak.