Segíthet-e a beszéd elemzése az Alzheimer-kór felismerésében?

Szegedi kutatók beszédelemzéssel vizsgálják, előre jelezhető-e az Alzheimer-kór megjelenése a beszédfolyamat bizonyos számszerűsíthető jellegzetességei alapján.
2017. 01. 04.

Magyar nyelvre kidolgozott tesztjük és nyelvi programjuk segítségével kielégítő hatékonysággal felismerhetők a demencia (időskori elbutulás) szempontjából nagy kockázatú egyének.


A demencia ismerten kihat a spontán beszéd jellemzőire, és bizonyos változások már a betegség előrejelzőjének tekintett enyhe kognitív zavar (EKZ) stádiumában felfedezhetők. (A kognitív zavar gondolkodással, problémamegoldással, koncentrációs készséggel és emlékezéssel kapcsolatos problémákat jelenti.)

Szegedi kutatók beszédelemzéssel keresik a választ arra, előre jelezhető-e az Alzheimer-kór kifejlődése a spontán beszédfolyamat sajátosságai alapján. Az elemzést végző szoftver szűrővizsgálati célra is alkalmas lehet, sőt a kutatócsoport elképzelése szerint akár telemedicinás fejlesztési lehetőségeket is rejthet magában, hogy ezáltal a veszélyeztetett populációt mielőbb célzottan kivizsgálják, és korai terápiával lassítható legyen a kognitív hanyatlás.

 

A szegedi kutatók által kifejlesztett teszt világviszonylatban új eljárásnak számít a demenciák vizsgálatában. A fejlesztések korábbi állomásáról itt számoltunk be 2015-ben.


„A beszédminta leképezi gondolkodásunkat, érzelmeinket, és elképesztő gazdagságot hordoz, aminek csak egy töredékét tudjuk vizsgálni. Amiket a beszédelemző program mér, azt az emberi agy csak a megérzések szintjén képes követni” – mondta dr. Kálmán János professzor, a kutatócsoport vezetője. A pszichiáter professzorral készült, a klinikai vizsgálat eddigi eredményeiről és azok gyakorlati hasznosítási lehetőségeiről szóló interjú ide kattintva bővebben elolvasható. 

 

Sea Hero Quest: a világszintű demenciakutatás játéka
A brit videojáték-fejlesztő Glitchers cég és a Deutsche Telekom Csoport Sea Hero Quest (A tenger hőse) névre keresztelt mobilapplikációja a játékfejlesztés és a tudomány kivételes találkozása, amely a térbeli tájékozódás és a reakcióidők mérése alapján a demenciakutatás normál populációs adatbázisának gyűjtésére hivatott. A University College London, a University of East Anglia és az Alzheimer’s Research kutatóinak irányításával megalkotott navigációs program már néhány percnyi játékidő alatt értékes információkat szolgáltat a térbeli tájékozódási képességekről – sokszorosan többet, mint amennyi ilyen típusú információt klinikai körülmények között valaha is össze tudnánk gyűjteni. Mivel a tájékozódási képesség elvesztése egyike a demencia legkorábbi tüneteinek, a „normális” állapot meghatározása kulcsfontosságú a természetes öregedéssel összefüggő és a kognitív hanyatlásra visszavezethető tájékozódásromlás elkülönítéséhez. Az Apple és Android platformon egyaránt elérhető izgalmas játékot többtucatnyi országban a legjobb ingyenes játékként tartják számon; a hazai letöltések száma meghaladja a százezret azóta, hogy május elején elérhetővé vált. Hilary Evans, az Alzheimer’s Research UK vezetője a demenciakutatás valaha látott legnagyobb innovációjaként értékeli a fejlesztést. Meglátása szerint „a kutatói közösség hozzáférése egy ilyen rövid idő alatt összegyűlő, nyílt adathalmazhoz pontosan az a típusú innováció, amely a demenciakutatás következő nagy áttörésének eléréséhez szükséges”. Forrás: www.telekom.com

 

Érdekességként megemlítendő, hogy a számítógép-billentyűzet leütésének mintáiból is egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson-kórban szenved, vagy éppen teljesen egészséges – derült ki egy madridi kutatásból. Ide kattintva elolvasható az erről szóló hírünk. 

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak, barátainak, munkatársainak is), hogy megtudja, mit tehet még egészségének megőrzése, a demencia (időskori elbutulás) megelőzése érdekében! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.


Kövessen minket a Facebook-on is!


Forrás: Dr. Bokor Dóra: Szóbeli megnyilvánulásunk előre jelezheti a szellemi hanyatlást. Beszédelemzés a kognitív zavar felismerésére. 

Kapcsolódó cikkek
Billentyűzettel a Parkinson-kór felismeréséért
A számítógép-billentyűzet leütésének mintáiból egyértelműen megállapítható, ha valaki Parkinson-kórban szenved, vagy éppen teljesen egészséges – derült ki egy...
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási...
A demencia kockázati és védőtényezői
A demencia kialakulásában feltehetően szerepet játszó tényezőkről olvashat az alábbiakban.
A demenciáról
Ahogy az ember öregszik, egyre szétszórtabbá, feledékenyebbé válhat. Mégsem törvényszerű, hogy az emlékezetünk, gyakorlatiasságunk, idős korunkra jelentősen romoljon....
A Parkinson-kór kiszűrésének új módszere
A beszédünkből a kutatók ma már sok mindent meg tudnak állapítani, például, hogy éppen mit eszünk beszéd közben, vagy akár azt is, hogy Parkinson-kórban szenvedünk-e....
A Parkinson-kór világnapja - április 11.
A kór névadója James Parkinson, aki 1908-ban írta le először a betegség tüneteit. Angol gyógyszerész és sebész volt, de geológusként, paleontológusként és politikai...