Mi az igazság a cukorral kapcsolatban?

A világon rengeteg kutatást végeznek a cukor egészségre gyakorolt hatásáról, de a legtöbb egymásnak ellentmondó eredményt hoz. Vajon miért?
2015. 01. 12.

A kérdésre a válasz sokszor abban rejlik, hogy a kutatásokat nem egyszer olyan cégek szponzorálják, amelyeknek az az érdeke, hogy egy bizonyos eredményt kapjanak, így nem mindegy, melyik közleményt fogadjuk el hiteles forrásként.

 

Néhány tudósnak, Bes-Rastrollo és munkatársainak 2013 végén megjelent egy átfogó tanulmányuk, amelyben az addig megjelent összefoglalókat értékelték, hogy megtudják, mi az igazság. A PubMed-ben, a Cochrane Library-ban és a Scopus-ban kutattak a témában megjelent angol, spanyol és francia nyelvű közlemények után. 405 olyan közleményt találtak, amelyekben a cukor vagy a cukrozott italok, üdítők, testtömeg index (BMI), és a túlsúly vagy obezitás (elhízás) szavak egyaránt szerepeltek, de mindössze 17-et találtak tudományos szempontból megfelelőnek és értékelhetőnek.

 

Az értékelésbe vont 17 átfogó tanulmányban 11-ben jelentették ki, hogy semmiféle érdekközösségük nincs az iparral (de 7-ben nyilvánosságra hozták, hogy munkájukhoz a kormányzattól, egyetemektől, akadémiai kutatóközponttól kaptak anyagi támogatást), 6-ban viszont jelezték a lehetséges érdekütközést (ipari befolyás). A 17 vizsgálatból levont 18 következtetésből 11 (11/18 = 61%) fordított arányú összefüggést igazolt a cukrozott italok fogyasztása és a testtömeg gyarapodása között. Az ipar által finanszírozott kutatások közül csak 1 talált összefüggést a cukrozott üdítők és az elhízás között, az ipari finanszírozástól függetlenek közül viszont 10, és csak 2 vizsgálatban nem igazolódott az egyértelmű pozitív kapcsolat. 

 

Mivel a cukor, és a gyakori, rendszeres, nagy mennyiségű fogyasztása általa okozott metabolikus szindróma súlyosan károsítja az egészséget, három egyetem és tucatnyi specialista közreműködésével egy SugarScience.org címen új honlapot indítottak, amelyen máris 8 000 közlemény olvasható a cukor egészségkárosító hatásairól.

 

A WHO és az amerikai kardiológusok is legfeljebb napi 9 teáskanál cukor fogyasztását javasolják a férfiak (kb. 150 kilokalória), és 6 kiskanálnyit a nők (100 kilokalória) számára. A szakemberek szerint egyetlen szokványos (330 ml-es) dobozos üdítő 8 teáskanál cukrot tartalmaz. Laura Schmidt (az UCSF professzora) szerint az amerikaiak a naponta javasolt maximális cukormennyiségnek kb. a háromszorosát fogyasztják el naponta.

 

Töltse ki részletes Kérdőíveinket (és ajánlja családtagjainak is), hogy megtudja, jelenlegi életmódja, étrendje és a szüleitől, nagyszüleitől öröklött hajlamai milyen kockázattal jár a leggyakoribb életmódfüggő betegségek kialakulását tekintve! Azonnali kiértékelést és tanácsokat is kap (már egyetlen válasz esetén is) az Eredmények és az Egészségterv menü alatt.

 

Források:

Anahad O’Connor: Website Explores Sugar’s Effects on Health

Új website a cukrok egészségkárosító hatásairól 

 

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink...
A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos...
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az étkezések gyakorisága és rendszeressége éppoly fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit eszünk. Hányszor együnk egy nap? Miért fontos, hogy...
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az...
Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes...
A cukorbetegség kockázati és védő tényezői
Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek...
Okosít-e a csokoládéfogyasztás?
A flavonoidok rendszeres fogyasztása csökkenti a demencia kockázatát, javítja a teljesítményt bizonyos kognitív tesztekben és serkenti az agyi működést is. Forrásai között...
A demencia és a szénhidrátbevitel kapcsolata
Az időskor gyakori, de nem szükséges velejárója a demencia. A már kialakult betegség gyógyszerekkel karbantartható, a romlás lassítható, de az emlékezeti, gondolkodási...