A cukorbetegség szűrése

A 2-es típusú cukorbetegség kockázati tényezői nagyrészt jól felismerhetőek, ilyen esetekben szükséges a gyakran tünetmentes betegség szűrése. Időben történő felismerés esetén az anyagcsere könnyebben normalizálható, és a szövődmények kialakulása megelőzhető vagy késleltethető.
Szerző: Dr. Palik Éva Lektor: 2013-10-05

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása lassú, a betegség akár évekig tünetmentes lehet. Gyakori, hogy a diabétesz csak már a szövődmények kapcsán derül ki, egy szívinfarktus, vagy látásromlás kacsán derül csak ki. Jó lenne, ha a betegséget még azelőtt fel tudnánk ismerni, hogy a súlyos, nem visszafordítható szövődmények kialakulnának.

Egy szűrővizsgálat lehet népesség szintű, azaz mindenkin elvégzik, de ez sok esetben nagyon költséges, és nehezen kivitelezhető. Ezért célszerű a szűrővizsgálatokat azokon elvégezni, akiknél a betegség kialakulásának kockázata magas. A 2-es típusú cukorbetegség esetén azok a tényezők, amelyek a betegség kialakulásának magas kockázatát jelzik, könnyen felismerhetőek.

Kiket érdemes szűrni?

  • a 45 év felettieket
  • azokat, akiknek a családjában, az első fokú hozzátartozók között cukorbeteg személyek találhatók
  • akiknek a testtömegindexe (BMI) 27 kg/m2 fölötti, különösen ha az elhízás hasi típusú
  • akiknek magas vérnyomás betegsége van (a vérnyomás kezelés nélkül ≥140/90 Hgmm, vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek rendszeres szedése szükséges),
  • azokat a nőket, akik 4000 g-nál nagyobb gyermeket szültek
  • azokat, akik annak idején kis súllyal (<2500 gramm) születtek,
  • akiknél korábban terhességi cukorbetegség fordult elő
  • akiknél korábban cukorbetegséget megelőző állapotot (IFG, IGT) kórisméztek

A kockázat felmérésére hazánkban a FINDRISC kérdőív elfogadott, amely a fentieken kívül a haskörfogatot, valamint a táplálkozást és a testmozgást is figyelembe veszi.

Amennyiben kitölti állapotfelmérő kérdőívünket, felmérheti, hogy Önnek mekkora a kockázata a diabétesz kialakulására.

A 2-es típusú cukorbetegség egészen a közelmúltig a felnőttkor betegsége volt, de ahogy a gyerekek körében is terjed az elhízás és a mozgásszegény életmód, úgy tolódott a betegség kialakulása is egyre fiatalabb életkorra. 12 éves kor alatt még mindig extrém ritka, de 12 éves kor felett már érdemes odafigyelni a túlsúlyos gyerekekre.

Ha egy elhízott gyermeknél (a BMI az életkori percentilis 85%-a feletti) még legalább két kockázati tényező is fennáll az alábbiak közül, akkor érdemes szűrővizsgálatot végezni:

  • első- és másodfokú rokonok között 2-es típusú cukorbetegség fordul elő,
  • acanthosis nigricans fordul elő (ez a bőr sötétebb színűvé és vastagabbá válása, amely a hajlatokban – pl. hónalj – jelentkezik, és rendszerint az inzulinérzékenység csökkenésével jár együtt),
  • magas vérnyomás,
  • kóros vérzsírértékek,
  • policisztás ovárium,
  • az édesanyánál terhességi cukorbetegség alakult ki, miközben a gyermekkel várandós volt.

Hogyan történik a szűrés?

A cukorbetegség szűrésének módja a vércukorterhelés. Mivel a betegség korai szakaszában az éhgyomri vércukorérték még a normál tartományban lehet, ezért az éhgyomri mérés nem elegendő a cukorbetegség igazolására vagy kizárására. A vércukorterhelés során először egy éhgyomri vérvétel történik (előtte legalább 8 órán át ne együnk, vizet szabad fogyasztani), majd meg kell inni 75 g vízben feloldott szőlőcukrot. Ez nem finom, de egyszer ki lehet bírni. A következő vérvétel 2 óra múlva történik, közben továbbra sem szabad enni, legfeljebb vizet inni (ha nem vagyunk kiszáradva, az a vérvétel sikerességét segíti elő).

Forrás: 123rf.com

Ha az éhgyomri érték 6 mmol/l alatti, akkor van a normál tartományban, 6-7 mmol/l között károsodott éhomi vércukorról (IFG), 7 mmol/l felell cukorbetegségről beszélünk.

Ha a 120 perces érték 7,8 mmol/l alatti, akkor van a normál tartományban, a 7,8-11,1 mmol/l közötti érték csökkent glukóz toleranciát (IGT), míg a 11,1 mmol/l feletti érték cukorbetegséget jelent.

A HbA1c-t, ami a vörösvérsejtek hemoglobinjához (az oxigént szállító fehérjéhez) kötött glukóz mennyiségét, illetve a glukózzal kapcsolódó hemoglobin arányát méri, és így a vizsgálatot megelőző 6-8 hét vércukorszintjére lehet belőle következtetni, eddig szűrésre nem javasolták. Az Egyesült Államokban már belekerült az ajánlásba, és várható, hogy szélesebb körben is elterjed. Előnye a vércukorterheléssel szemben, hogy elég csak egy vérvétel, nem kell 2 órát várni, viszont utána szükség lehet vércukorterhelésre is, a pontos kórismézéshez. 6,5% feletti HbA1c értéknél cukorbetegség fennállása nagyon valószínű.

Ha a laborvizsgálat nem igazol cukorbetegséget, akkor tünetmentes személynél legalább 3 évente (nagyobb kockázat esetén gyakrabban) érdemes megismételni a szűrést.

Amennyiben többet szeretne megtudni kockázatairól és a megelőzésről, érdemes kitöltenie kérdőívünket.

Irodalom:

Nemzeti Diabetesprogram 2011. Diabetologia Hungarica, XIX. évf., 3. szupplementum.

A diabetes mellitus kórismézése, a cukorbetegek kezelése és gondozása felnőttkorban. Magyar Diabetes Társaság Szakmai Irányelve, 2011.

American Diabetes Association: Standards of Medical Care in Diabetes—2011 Diabetes Care, 34:S11-S61,January 2011.

WHO: Screening for type 2 diabetes - 2003.

Kapcsolódó cikkek
Az édességek és cukor szerepe és beépítése az... Az édes íz szeretete emberi mivoltunk fő jellemzője, hisz legelső pozitív érzékszervi tapasztalatunk az anyatej édes ízéhez kapcsolható. Sokan elfelejtik, hogy az édes... Szerző: 2013-10-01 A cukorbetegség kockázatát befolyásoló táplálékaink... A cukorbetegek száma Magyarországon is egyre növekvő tendenciát mutat, főként az életmóddal befolyásolható 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőket illetően. Számos... Szerző: 2013-10-01 A szénhidrátok szerepe a táplálkozásban A szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok mellett, energiát adó tápanyagaink közé tartoznak. Az élelmiszerek széles választékában megtalálhatóak, ami már magában... Szerző: 2013-10-04 A cukorbetegség kockázati és védő tényezői Összefoglaltuk, hogy melyek a cukorbetegség kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket és megtudhatja, hogy ezek közül... Szerző: 2013-10-01 A cukorbetegséget megelőző állapotok A 2-es típusú cukorbetegség nem derült égből, villámcsapásként alakul ki, bár sokszor úgy tűnhet. A folyamat évek alatt, lassan halad előre a normál anyagcserétől a... Szerző: 2013-10-01 A 2-es típusú cukorbetegség A 2-es típusú cukorbetegség adja a felnőttkori cukorbetegségek mintegy 90%-át. A betegség központi eltérése a hasi elhízás, és az ennek következtében kialakuló... Szerző: 2013-10-01 Az 1-es típusú cukorbetegség Az 1-es típusú diabéteszt korábban fiatalkori cukorbetegségnek nevezték, de valójában bármely életkorban kialakulhat. Jellemzője az inzulinhiány, így kezelésének... Szerző: 2013-10-01