Technikai sportok

A technikai sportok lényeges és egyben meghatározó eleme a technikai felszereltség és annak színvonala. Számos, földön, vízen, levegőben végzett fajtája különböztethető meg, mint például a lövészet, autó-motor sport, siklóernyőzés, vitorlázás, búvárkodás.
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Bognár József 2013-10-01

Korunkban a szabadidő eltöltés különféle módszereivel szemben támasztott elvárás az élményszerzés. Egyre kevesebb idő jut az aktív kikapcsolódásra, ezért a legtöbben igen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél tartalmasabban teljesen a szabadidő drága percei. Éppen ezért sokan olyan sportágakat preferálnak, amelyek teljes mértékben kikapcsolnak és élményt adnak.

A technikai sportok széles tárháza a keresett szempontoknak maximálisan eleget tesz. Gondoljunk például az íjászatra, számszeríjászatra, lovaglásra, lövészetre, autó-motor sportokra, cross-kerékpározásra, síelésre, vitorlázásra, búvárkodásra, falmászásra, siklóernyőzésre, vitorlázó repülésre, sporthorgászatra. Mind olyan aktivitási formák, amelyeknek segítségével teljes mértékben ki tudunk kapcsolódni, miközben felejthetetlen pillanatokat élünk át.

Forrás: 123rf.com

Mitől technikai?

A fentebb említett mozgásformák közös jellemzője, hogy speciális felszerelést, sportszert igényelnek. Akár a búvárkodásra, motorozásra, íjászatra, stb. gondolunk, mindegyik esetben alapvető a felszerelés, eszközök beszerzése, amelyek minősége befolyásolja, limitálja a sportteljesítményt. Legtöbb esetben szigorú előírások vonatkoznak a használt sportszerek méretére, súlyára. Például az íjászversenyeken használható íj hossza 150-180 cm, súlya 1-3 kg, húzóereje nők esetébe 13-16 kg, férfiak esetében 16-20 kg kell, hogy legyen. Búvárkodásnál 3,6 és 9 mm vastagságú, rövid, ill. hosszú ujjú, lábú változatban viselhető a speciális szivacsos anyagból készült ruha, a víz hőmérsékletének, a merülni kívánt mélység, az egyéni fázékonyság függvényében.

A sportágak profilja, játékszabályai, céljai nagyon szerteágazók. Léteznek kifejezetten gyorsaságot célzó aktivitások, mint pl. az autó-motor sportok nagy része, vagy a fogathajtás. Mások a terep szabályos, hiba nélküli megtételét célozzák (pl. díjugratás). A lövészet, íjászat, számszeríjászat célja a lövedék célba juttatása. Általában különböző, három vagy négy távon kell célba találni (általában 30 méter a legkisebb, 90 méter a legnagyobb távolság). Az idő is súllyal esik latba, egy sorozat (3 lövést) leadására az íjászat esetében maximum két és fél perc áll rendelkezésre. Pontos találat akkor érhető el, ha a testrészek helyzete egymáshoz, a sportszerhez, a környezethez viszonyítva egyik lövésről a másikig állandó marad.

Kiknek javasolt, mi kell hozzá?

A legtöbb technikai sportban rendkívül lényeges szerepet játszik az ideg-izom koordináció, a reakcióidő, ügyesség, feszültség-mentesség. Az edzések egyik célja a pszichés és mentális akadályok legyőzésére irányul. Legtöbbször a magabiztosság fokozása, a feszültségoldás, koncentrációs képesség javítása, a terhelés alatti reakcióidő rövidítése áll az edzések fókuszában. Természetesen a megfelelő technikai tudás mellett alap állóképességre is szükség van, hiszen a fáradtságérzés jelentkezése edzett egyénnél lényegesen később következik be, így kitolható a figyelem összpontosítás hanyatlásának ideje is. Mindez a sportteljesítményt jelentősen befolyásolja.

A legtöbb sportág esetében az izomerő sem hanyagolható el. Például falmászás esetében rendkívül nagy szerepet játszik, de természetesen a lovaglásban és számszeríjászatban is meghatározó. A motorsportban a 200 km/óra feletti sebességnél hatalmas erő nehezedik a fejre, nyakra, felsőtestre, karokra, hogy rendkívül nagy erő szükséges a kormány kézbentartásához, a motor irányításához.

Szinte az összes technikai sport biztonságos kivitelezéséhez rengeteg, az adott sportszeren történő gyakorlásra van szükség. Mint hogyan búvárkodni, vitorlázni nem lehet szárazföldön megtanulni, így repülni, siklóernyőzni sem. Vagyis a sporteszköz és a megfelelő körülmények biztosítása elengedhetetlen.

Negyven év felett célszerű előzetes orvosi vizsgálat alapján tájékozódni a szervek állapotáról és az edzésprogramot az eredmények függvényében alakítani. Minden esetben fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő bemelegítésre, a fokozatos terhelésre és a megfelelő fizikai és mentális levezetésre, nyújtásra, regenerációra.


Irodalom:

Nagy, Gy.: Mérési és számítási módszerek a sportban, Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest,1992.

Berta, M., Boros, Sz., Farkas, J., Tóth, J.: Kézikönyv nemcsak testépítőknek, Totem Kiadó, Budapest, 2001.

Kapcsolódó cikkek
Labdajátékok A labdajátékok közös jellemzője a labda és az ellenféllel szembeni küzdelem, amelyben a mozgásintenzitás nem egyenletes, hanem - legtöbbször széles skálán –... Szerző: 2013-10-01 Esztétikai sportok Az esztétikai sportok közös jellemzője a mozgások kivitelezésének szépségében, esztétikájában rejlik. Lássuk, miről is van szó! Szerző: 2013-10-01 Küzdősportok A küzdősportok napjainkban is legalább olyan népszerűek, mint néhány évtizeddel, évszázaddal ezelőtt. Nem csupán izomerőt igényelnek, hanem aerob állóképességet,... Szerző: 2013-10-01 Erősportok Az erősportok közös sajátossága, hogy a sportteljesítményt leginkább az izomerő befolyásolja. Lássuk, mely sportágak tartoznak ide és melyek a közös... Szerző: 2013-10-01 Menedzsersportok Modern világunk olyan sportágakat keltett életre, amelyek a menedzserek körében terjedtek el és váltak népszerűvé. Nem csak különleges felszerelés, hanem hatékonyság,... Szerző: 2013-10-01 Szezonális sportok Léteznek olyan sportágak, amelyeket csak egy bizonyos évszakban gyakorolhatunk, gondoljunk például a búvárkodásra, síelésre vagy a snowboardra. Szerző: 2013-10-01 Extrémsportok Napjainkban a legtöbb ember élményre vágyik szabadidejében, talán ezzel magyarázható bizonyos sportágak (pl. bungee jumping, vadvízi evezés, gyorssízés stb.) növekvő... Szerző: 2013-10-01