Gyaloglás, kocogás, futás

A gyaloglás, kocogás és futás lényegében csak az intenzitásban tér el egymástól. De vajon milyen élettani hatásokat hoz létre? Egyáltalán milyen mozgásformáról van szó, mely izmok vesznek részt benne, mely betegségek előzhetők és kezelhetők általuk?
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Bognár József 2013-10-01

Gyaloglás

Gyaloglásról akkor beszélünk, ha egy óra alatt hat kilométert vagy annál kisebb távot teszünk meg folyamatos haladás mellett. A kocogás során 6-8 km-t, míg futás esetében 8 km-nél többet haladunk előre óránként. Természetesen nem csak a sebességben, hanem a mozdulatokban, az izmokra háruló munka nagyságában, az ízületekre, csontokra jutó erőben is eltérnek egymástól az említett mozgásformák. Azonban mindhárom igazi állóképességi, lifetime sportnak számít.

A gyaloglás betegségmegelőző szerepét már az ókori nagy gyógyító, Hippocrates is felismerte. „Walking is best medicine.” Vagyis „Gyaloglás a legjobb orvosság.” mondata szállóigévé híresült. Nem véletlenül, hiszen szinte az egész testet megmozgatja, serkenti a vérkeringést, ezáltal friss, oxigéndús vérrel látja el a szerveket, szöveteket, sejteket.

A gyaloglás a fizikailag aktív életmód kialakításának ideális kezdetét jelentheti. Különösen az idősebbeknek, nemtől függetlenül jó egészségőrző programot jelenthet egy délelőtti kiadós, közepes tempójú gyaloglás. Feltehetjük a kérdést, hogy vajon milyen távval kezdjünk. Nos, természetesen mindez az edzettség, fizikai erőnlét függvényében határozható meg. Például kiindulásnak jó, ha 1,5 km-t teszünk megállás nélkül, egyenletes tempóban, kb. 20 perc alatt. De kétszer 10 perccel is indulhatunk, amelyet fokozatosan lassan emelhetünk addig, amíg eljutunk egy óra folyamatos gyaloglásig, mely alatt 5-6 km-t haladunk.

Ne felejtsük el, hogy a gyalogláshoz – csakúgy, mint a kocogáshoz és futáshoz – jó minőségű, kényelmes edzőcipő szükséges. Kapható a boltokban speciális nordic-walking cipő, de a futócipők bármelyike is kedvező viselet. Emellett célszerű mindig alkalmazkodni az időjárás körülményeihez. Ha fúj a hideg szél, akkor ne felejtsük el a kesztyűt, sálat és sapkát, esőben a szellőző, nedvszívó ruhát, kánikulában a kényelmes, lenge öltözetet.

Forrás: 123rf.com

Túlsúly esetén gyalogolni sokkal kedvezőbb, mint kocogni vagy futni, hiszen jóval kisebb erő, kevesebb teher nehezedik a térd és boka ízületeire. A kocogás esetében lényegesen nagyobb, futásnál a testtömeg többszöröse nehezedik minden egyes földre érkezésnél a láb ízületeire.

Egy 70 kg testtömegű személy kb. 460 kilokalóriát használ fel óránként, 8km/h kocogás alkalmával, míg 10 km/h tempónál 600 kcal-t, 12 km/h futás során kb. 800 kilokalóriát emészt fel szervezete. Természetesen a felhasznált energia az edzettség, valamint a külső körülmények (pl. erős szél, alacsony vagy nagyon magas hőmérséklet stb.) függvényében változik.

Kocogás, futás

A kocogás és futás igazi életformává tud válni. Jelentős hormonális változások alakulnak ki már a futás kb. 20 percétől kezdődően. Tesztoszteronszint emelkedés, amelynek hatására erősebbnek érezzük magunkat, rámenősebbekké, irányítóbbakká válunk. Emellett csökken a testzsír arány és a fehérje beépülés üteme felgyorsul (természetesen a megfelelő táplálkozás mellett). A tesztoszteron hatás még a futást követően órákon keresztül érvényesül. Csakúgy, mint az endorfiné, amely euforikus (jóleső, boldogság) érzést vált ki. Fokozott paraszimpatikus hatás jön létre, amely segíti a stresszel szembeni megküzdést. Ennek köszönhető, hogy stresszhelyzetekben is „szinte fát lehet vágni” a futó hátán.

A kocogás és futás jótékony élettani és pszichés hatásait még hosszasan sorolhatnánk. Saját vizsgálataink bebizonyították, hogy a testi elégedettséget is kedvezően befolyásolja, ezáltal pozitívabb énkép alakul ki saját magunkról. Mindez az élet szinte minden területén kamatoztatható. A jótékony tulajdonságok kialakulásához hetente minimum 2,5, maximum 6 óra kocogásra vagy futásra van szükség.

A gyaloglás, kocogás, futás igazi lifetime sport, mivel bármely életkorban elkezdhető és gyakorolható. Negyven év felett azonban célszerű előzetes orvosi vizsgálat alapján tájékozódni a szervek állapotáról és az edzésprogramot az eredmények függvényében alakítani. Minden esetben fokozott figyelmet kell szentelni a megfelelő bemelegítésre, a fokozatos terhelésre és a megfelelő levezetésre, nyújtásra, regenerációra. Csont-ízületi degeneratív betegségek fennálltakor a kocogás, futás nem javasolható, mivel ilyenkor meglehetősen nagy erő nehezedik az ízületekre, csontokra.

Irodalom:

Nagy, Gy.: Mérési és számítási módszerek a sportban, Magyar Testnevelési Egyetem, Budapest,1992.

Berta, M., Boros, Sz., Farkas, J., Tóth, J.: Kézikönyv nemcsak testépítőknek, Totem Kiadó, Budapest,2001.

Boros, Sz.: Testi énkép, szorongás-, depresszió-hajlam és táplálkozás kapcsolatának vizsgálata élsportolók, szabadidő-sportolók és elhízottak körében; Doktori Disszertáció, Semmelweis Egyetem, Budapest,2010.