Mozgásprogram kóros vérzsírszintek esetén

A kiegyensúlyozott, változatos étrenddel, a dohányzás elhagyásával, az érzelmi egyensúly megteremtésével és nem utolsó sorban a rendszeres testmozgással megóvhatjuk magunkat a szív-érrendszeri betegségektől. Cikkünkben az utóbbiban nyújtunk segítséget.
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Bognár József 2013-10-01

Javaslatok

A rendszeres testmozgás az LDL-szintet kismértékben csökkentheti, emellett emeli a HDL-koleszterinszintet és csökkenti a trigliceridszintet, így csökkentve a szív- és érrendszeri kockázatot. Emellett egyéb kockázati tényezőit is kedvezően befolyásolja.

 • Mielőtt edzésprogramba kezd, konzultáljon kezelőorvosával! Negyven éves kor felett terheléses EKG vizsgálat javasolt a terhelhetőség megállapításához.
 • Ne hagyja abba az orvos által felírt gyógyszerek szedését, hiszen idő kell a testmozgás okozta kedvező élettani hatások kialakulásához!
 • A mozgásprogram elsődleges célja a szív-érrendszer állóképességének fokozása, ennek érdekében aerob tréninget célszerű követni, hetente 5 alkalommal.
 • A következő mozgásformák közül válasszon: úszás, kerékpározás, nordic-walking, kocogás, cardio-tréning, aerobik tánc, salsa stb.
 • A mozgásprogram másodlagos célja az izomerő és rugalmasság fokozása, ezért ha az aerob edzéseket már jól bírja,végezzenhetente legalább két alkalommal súlyzós gyakorlatokat kis-közepes súlyokkal, 8-12 ismétlésszámban!
 • Mindig tartsa szem előtt a fokozatosság elvét. Vagyis lassan emelje az edzések gyakoriságát, időtartamát, intenzitását! Kezdje 5-10 perccel és minden héten, vagy második héten 5 perccel növelje a mozgás időtartamát!
 • Egészítse ki az aerob tréninget hetente két izomerő fejlesztő edzéssel. Közepes súlyokkal, 8-12 ismétlésszámban végezze a gyakorlatokat, alkalmanként 3-5 sorozatban! Törekedjen a nagy izomcsoportok erőfejlesztésére!
 • Edzés után mindig nyújtsa le az izmokat!

Forrás: 123rf.com

Veszélyek

 • Ne hagyja figyelmen kívül a lipidcsökkentők fizikai teljesítményre kifejtett kedvezőtlen hatásait, amelyek leginkább az izomzat gyengeség-érzetében, fáradékonyságban nyilvánulnak meg. Ilyen panaszok esetén konzultáljon kezelőorvosával!
 • Ha hosszúnak érzi az adott mozgásprogramot, akkor csökkentse az időtartamot 20-30 percre.
 • A mozgásprogram önmagában semmit nem old meg. Azonban ha szedi a lipidcsökkentőket, zsírszegény, alacsonyabb energiatartalmú, kiegyensúlyozott diétát követ, akkor a testmozgásból származó előnyök hatványozódnak.

Irodalom:

American College of Sports Medicine (2010):Exercising With Hiperlipidaemia: Prescription for Health, Prescribing exercise for common conditions.
Kapcsolódó cikkek
Mozogni kell - Önnek is van kifogása? A lustaság nagy úr... Sokszor áldozatul esünk neki, ha a mozgásról van szó. Ilyenkor mindig meg tudjuk magyarázni, hogy miért nem tudunk elmenni edzeni. A továbbiakban... Szerző: 2013-10-04 Mozgásprogram túlsúly esetén A túlsúly (BMI 25-30 kg/m2 között) nem csak esztétikai problémát jelent, hanem növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, magas vérnyomás,... Szerző: 2013-10-04 Mit, mennyit és hogyan érdemes sportolnunk? Az elmúlt évek, évtizedek kutatásai bizonyították, hogy rendszeres testmozgás hatására javul a szervek, szövetek, sejtek oxigénellátása, kedvezően változik működése.... Szerző: 2013-10-01 A sportágak felosztása A sportágakat számos szempont szerint oszthatjuk fel. Beszélhetünk “lifetime”, vízi, légi, szárazföldi, küzdő-, állóképességi-, esztétikai stb. sportokról. Lássuk,... Szerző: 2013-10-01 Mozgásprogram elhízás esetén Elhízás (BMI>30 kg/m2) esetén a körültekintően megválasztott, rendszeres testmozgással, egészséges, csökkentett energiatartalmú táplálkozással és az érzelmi egyensúly... Szerző: 2013-10-04 Szív- és érbetegségek kockázati és védő tényezői Összefoglaltuk, hogy melyek a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának legfőbb kockázati és védő tényezői. Kérjük, töltse ki részletes kérdőívünket, és... Szerző: 2013-10-01 Mozgásprogram magas vérnyomás esetén Számos tudományos vizsgálat eredménye bizonyította, hogy a rendszeres, aerob testmozgás és a magas vérnyomás fordított összefüggésben áll egymással, azaz ha... Szerző: 2013-10-04