Ne süssön bő olajban!

Az eddig is szerepelt a táplálkozási tanácsokban, hogy aki nem akar elhízni, az kerülje a bő olajban sült ételeket (pl. rántott hús). Most ezzel kapcsolatban érdekes genetikai összefüggés derült ki.
2014. 03. 20.

A dietetikusok eddig sem javasolták a bő olajban sült ételek (pl. rántott hús, fánk) gyakori fogyasztását, és az is ismert volt, hogy minél több ilyet eszik valaki, annál valószínűbb, hogy elhízik. Egy friss vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy aki örökletesen hajlamos a hízásra, az az átlagnál érzékenyebb az ilyen ételek hízlaló hatására. Akinél magas a genetikai kockázat a kövérségre, azoknál sokkal szorosabb volt az összefüggés a bő zsiradékban sült ételek fogyasztása és a túlsúly mértéke között, mint akiknél nincs ilyen kockázat.

 

Már eddig is ismert volt, hogy az elfogyasztott zsiradék minősége a genetikai hajlamtól függően befolyásolhatja a zsírsejtek működését, és egyre több vizsgálat igazolja, hogy a genetikai és az elfogyasztott táplálék egymásra hatása fontos lehet az elhízás kialakulása szempontjából. Tehát fontos, hogy mit eszik, és az, hogy szervezete hogyan reagál, függ attól is, hogy mit örökölt a szüleitől. 

 

zsírszegény sütési praktikákról tudástárunkban is olvashat.

 

Forrás: BMJ 2014;348:g1610.

Fotó: 123rf.com

Kapcsolódó cikkek
A szív- és érrendszeri betegségek kockázatát...
Hazánkban az összes haláleset feléért a szív- és érrendszeri betegségek felelősek. Sajnálatos tény, hogy az EU tagállamai közül az élen foglalunk helyet e tekintetben....
Zsírok, olajok, olajos magvak, diófélék szerepe...
A különböző zsiradékok és nagy zsírtartalmú élelmiszerek egészségünkre gyakorolt hatásai – főként a szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában – egyre nagyobb...
Mit kell tudni a különféle sütési technikákról?
A sült ételeknek kellemes íze van, össze sem hasonlítható a főtt vagy párolttal. Azonban a sütés során nemcsak jobban károsodhatnak a tápanyagok, de az egészségre ártalmas...