A csontritkulás világnapja - október 20.

A csontritkulás (más néven oszteoporózis) a csontváz olyan kóros elváltozása, amelyben csökken a csontok sűrűsége, így azok teherbíró képessége is. Ennek következtében gyakorivá válnak a csonttörések.
2013. 10. 20.

A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete indítványára a csontritkulás (osteoporosis) világnapját korábban június 24-én, 1999 óta azonban október 20-án tartják. Hazánkba 1996-ban rendezték meg először.  A betegség hazánkban is komoly népegészségügyi gondot jelent. Gyógyítására és megelőzésére országos program készült, amelynek alapján 1995 végére kialakult az országos ellátó hálózat is. 

 

A csontok születésünktől egészen serdülőkorunkig (lányoknál 15-17 éves korig, míg fiúk esetében 17-19 éves korig) formálódnak, növekednek. Ám a serdülők növekedésének befejeződésével a csontérés még nem végleges. A maximális (vagy csúcs-) csonttömeg körülbelül 25 éves korra alakul ki, azt követően pedig folyamatosan változik, átépül, újjáalakul, akár csak testünk többi szövete. Ezért is javasolt – csontjaink egészsége érdekében is – a megfelelő életmód élethossziglan történő tartása. A maximális csonttömeg eléréséig az épülési folyamatok vannak túlsúlyban; míg az azt követő 10-20 éves időszakban az épülési és bomlási folyamatok egyensúlyban vannak; ezután pedig a lebontási folyamatok dominálnak. Nők esetében a menopauza után a csonttömeg-veszteség különösen számottevő.

 

 Fotó: 123rf.com

 

Nem szabad tehát megvárni, míg a sokáig tünet- és fájdalommentes csontritkulás egyszer csak csonttörés formájában derül ki. A megelőzést sosem késő elkezdeni, de lehetőleg minél hamarabb, már gyermekkorban foglalkozni kell vele. A megelőzés része a kiegyensúlyozott, vegyes  (kalciumban, D-vitaminban gazdag) étrend, a rendszeres testmozgás és az elegendő mennyiségű (napi 10-20 perces) szabadban tartózkodás a megfelelő D-vitamin-ellátottság érdekében (természetesen a déli órák kivételével). Portálunkon számos közérthető cikket olvashat a témában.

Kapcsolódó cikkek
Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásban 1....
Az ásványi anyagok közül azokat az elemeket hívjuk makroelemeknek, amelyekre 50 mg/nap feletti mennyiségben van szüksége a szervezetnek a normális működéshez. Az alábbiakban...
Az ásványi anyagok szerepe a szervezetben 2. rész
Az ásványi anyagok olyan tápanyagok, amelyek nem szolgálnak energiával, ám elengedhetetlenek szervezetünk működéséhez. A növekedés, az energiatermelés, illetve számos...
Az ásványvizek fajtái és hatása az egészségi...
A legtöbben nem ivóvízhez, hanem ásványvízhez nyúlnak, mikor vizet szeretnének inni. Az éttermekben, kávézókban is ásványvizet szolgálnak fel víz gyanánt, így fontos,...
Az egészséges táplálkozás 12 pontja
Az egészséges életmód része a megfelelő, vagyis kellően változatos, jól összeállított, a túlzásokat minden tekintetben kerülő táplálkozás. Az étkezés ugyanakkor...
A mozgásnak minden életkorban van előnye
Léteznek olyan sportágak (például kocogás, kerékpározás, úszás stb.), amelyek kortól és nemtől függetlenül gyakorolhatók. Ugyanolyan kedvező hatást váltanak ki ötéves,...
Tej, tejtermékek szerepe és beépítése az egészséges...
A tej és tejtermékek a gyermekek növekedéséhez és fejlődéséhez elengedhetetlen élelmiszerként élnek a köztudatban jelentős kalciumtartalmuk miatt. További előnyük,...