A prosztatarák kezelése

A prosztatarák kezelésében fontos aktív követés („watchful waiting”), illetve a hormonkezelés, valamint a sebészi megoldások, a kemoterápia és a sugárterápia szerepét foglaltuk össze a korai stádiumú, illetve az előrehaladott prosztatarák esetében is.
Szerző: Dr. Czegle Ibolya Lektor: Dr. Palik Éva 2013-10-03

A prosztatarák kezelésében alkalmazott legfontosabb kezelési lehetőségek a következők:

  1. Sebészi kezelés: a daganat eltávolítását jelenti, prosztatarák esetében csak jó állapotú betegeknél és időben felfedezett daganat esetén jön szóba.
  2. Hormonterápia: mivel a prosztatarák kialakulásában a férfi nemi hormonok szerepet játszanak, ezek hatásának átmeneti csökkentése, megszüntetése a prosztatarák kezelésében kiemelkedő jelentőséggel bír.
  3. Kemoterápia: a daganatos sejtek elpusztítása sejtosztódást gátló gyógyszerekkel, ún. citosztatikumokkal
  4. Sugárterápia: nagydózisú sugárzás alkalmazása a daganatos sejtek elpusztítására

A betegség előrehaladottságától függően a fenti eljárásokat önmagukban és egymással kombinálva is alkalmazzák.

Sebészi kezelés

Amennyiben lehetséges, prosztatarák esetén a prosztata állományának teljes eltávolítására van szükség. Ezt a beavatkozást prostatectomiának nevezük. A műtét nagy, megterhelő beavatkozás. Emiatt csak jó állapotú, egyéb betegségben nem szenvedő, korai stádiumban felfedezett prosztatarákban szenvedő férfiak esetében végzik. A prosztata eltávolítása daganat esetén a húgycsövön keresztül általában nem végezhető. Ilyenkor a műtétet egy nagy hasfali metszésen keresztül végzik el. A műtétet követően a kismedencében futó kisebb idegek átvágása miatt impotencia szinte minden esetben kialakul. A beavatkozást követően vizeletürítési zavarok léphetnek fel.

Hormonterápia

Ha sebészi kezelés nem jön szóba, a prosztatarákot hormonterápiával lehet kezelni. Prosztatarák esetében ez a férfi nemi hormonok hatásának végleges vagy átmeneti megszüntetését, felfüggesztését jelenti. Régebben ezt a herék műtéti eltávolításával (ún. kasztrációval) oldották meg. Ma már lehetőség van a herék hormontermelésének gyógyszeres leállítására (ún. kémiai kasztrációra), emiatt a műtéti megoldást már nem alkalmazzák.

A kémiai kasztráció során az agyalapi mirigy férfi nemi hormon termelést szabályozó hormonjának termelődését gátolják (ún. LHRH analóg kezelés). Az LHRH analóg kezelés az alkalmazott gyógyszerkészítmény típusától függően, havonta vagy háromhavonta egyszer a bőr alá adott injekciót jelent csupán. Az első injekció beadását követő néhány napban a daganat okozta tünetek a férfi nemi hormontermelés átmeneti emelkedése miatt rosszabbodhatnak. Ez a mellékhatás magától elmúlik, nem kell megijedni tőle.

Emellett a hormonterápia másik módja a prosztata sejtjein a férfi nemi hormonok hatását közvetítő sejtfelszíni fehérjék (ún. receptorok) működésének gátlása. A leghatékonyabb módszer a két eljárás együttes alkalmazása, ezt teljes androgén blokádnak (= TAB, a férfi nemi hormonhatás teljes gátlása) nevezzük.

Aktív, figyelő követés (= watchful waiting)

A hormonkezelés megkezdése után röviddel a prosztatarák okozta kellemetlen tünetek, a fájdalom, a vizeletürítési zavarok és a gyengeség megszűnnek. Ilyenkor is fontos azonban, hogy rendszeresen az érintett rendszeresen járjon urológiai ellenőrzésre. Orvosa ilyenkor az aktív követés stratégiát alkalmazza. Ez a PSA szint rendszeres ellenőrzését jelenti. Ha az egyébként panaszmentes prosztatarákos betegnél a PSA-szint hirtelen nagyfokú emelkedése figyelhető meg, az arra utal, hogy a daganat már nem reagál a hormonkezelésre. Ezt az állapotot nevezzük hormonrezisztenciának (= a daganat hormonokkal szembeni „ellenállásának”). Ebben az esetben a kezelést az orvos alapos mérlegelés után kemoterápiával folytathatja.

Kemoterápia

A hormonrezisztens prosztatarák kezelésére a docetaxel nevű kemoterápiás szert alkalmazzák. Ez a kezelés a kemoterápia szokásos mellékhatásai mellett (hányinger, hányás, hajhullás) vérképzőszervi eltéréseket (vérszegénységet), perifériás idegbántalmat és körömággyulladást és testszerte jellemző vizesedést (ún. oedemaképződést) okozhat.

A hányinger és a hányás megelőzhető, ha a beteg a kórházban felírt hányáscsillapító gyógyszert (ondansetron) a kezelés napján az előírt dózisban előre, még mielőtt a hányinger kialakulna, beveszi.

A perifériás idegbántalom (= perifériás neuropathia) fő tünete a főleg hidegre jelentkező ujjzsibbadás. Otthon kalcium- és magnéziumtartalmú pezsgőtablettát, illetve B1-vitamint szedhetünk a mellékhatás megelőzésére/csökkentésére. Körömágy-gyulladás, illetve a lábakon, kezeken megjelenő vizesedés, esetleg fulladás kialakulása esetén kezelőorvosunk tud segíteni a probléma megoldásában.

Forrás: 123rf.com

Sugárterápia

A sugárterápiát prosztatarák esetében más eljárások kiegészítéseként, a műtétet követően utókezelésként, a kiújulás megelőzésére, illetve előrehaladott daganatok esetében a betegség okozta tünetek mérséklésre használjuk. A sugárterápia mellékhatása a hányinger, gyengeség, rossz közérzet mellett a bélnyálkahártyára gyakorolt káros hatása miatt a hasmenés, illetve az érintett bőrterület fájdalmas kivörösödése lehet. A hányinger hányáscsillapító gyógyszerekkel (ezt kezelőorvosunk írhat fel, tőle kell kérni), a hasmenés pedig a patikában recept nélkül kapható szerekkel (pl. lopedium) jelentősen csökkenthető, megszüntethető.

Irodalom:

www. cancer.org

www.daganatok.hu

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja a prosztatarák ellátásáról.