A fitonutriensek szerepe a táplálkozásban

A fitonutriensek (vagy fitokemikáliák) kifejezés a növényi eredetű ételeinkben található, jótékony hatású vegyületeket takarja. A növények védekező rendszerének fontos elemei, ám elfogyasztva az emberi szervezetben is kifejtik jótékony hatásukat.
Szerző: Kiss-Tóth Bernadett Lektor: Dr. Palik Éva, Horváth Zoltánné 2013-10-04

A fitonutriensek szerepe a szervezetben

A fitonutriensek jótékony hatásukat elsősorban antioxidáns, más néven szabad gyököket megkötő tulajdonságuknak köszönhetik. A fitonutrienseket tartalmazó növényi táplálékok fogyasztása hozzájárul többek között a keringési, a daganatos, illetve a gyulladásos betegségek megelőzéséhez és enyhítéséhez. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a kutatásokban bizonyított jótékony hatások legtöbbször nem egy vegyülethez kapcsolódnak, hanem egyéb vitaminok, ásványi anyagok, illetve élelmi rostok is közrejátszanak a kedvező hatás kifejtésében.

Lévén, hogy mindegyikük más és más fitonutrienst tartalmaz, ajánlott minél több fajta zöldséget és gyümölcsöt, illetve teljes kiőrlésű gabonafélét fogyasztani a nap folyamán, lehetőleg minden étkezéshez.

A fitonutriensek felépítése és csoportosítása

A fitonutriensek tárháza végtelen, így a leggyakoribbakról ejtünk most szót. Fő csoportosításuk az alábbi táblázatban foglaltak szerint történik.

A fitonutriensek csoportosítása és főbb forrásaik

Fitonutriensek

Alcsoportok

Jellemző vegyületek

Főbb forrásaik

Fenolsavak



kumársav

eper, bodza, borsmenta



kininsav

méz, sárgarépa



ferulasav

bodza, fekete áfonya, vörös áfonya



szinapinsav

gyömbér, kökény, levendula



galluszsav

rebarbara, tea, szeder



csersav

tea, kávé, alma



szalicilsav

erdei szamóca, fekete áfonya, vörös áfonya



klorogénsav

kávébab, például áfonya, alma, körte, paradicsom, burgonya, padlizsán és napraforgómag, bodza



vanillinsav

vanília, ginszenggyökér, sárkányfű, borsfű



kávésav

borsfű, kakukkfű, bazsalikom, áfonya, bodza

Flavonoidok (P- vagy C2-vitaminok néven is ismertek)


Flavonolok

kvercetin, kempferol, miricetin

hagyma, póréhagyma, fodros kel, brokkoli, alma, banán, áfonya, gránátalma, paradicsom, hajdina, tea, vörösbor


Flavanonok

heszperidin, naringenin

citrom, narancs, grépfrút, ananász, csicseriborsó, galagonya, berkenye, kömény, bors


Flavanolok

katechin, epikatechin

zöld és fekete tea, komló, sör, alma, barack, szilva, szőlő, áfonya, saláta, kakaó, vörösbor


Flavonok

apigenin, luteolin

alma és más gyümölcsök héja, citrom, zeller, olívabogyó, petrezselyem és oregánó


Izoflavonok

daidzein, genisztein

szója, csicseriborsó, földimogyoró


Antocianinok

cianidin, delfinidin, malvinidin, petunidin

cseresznye, megy, kék és piros színű szőlő, áfonya, földieper, lilahagyma, vöröskáposzta, cékla, bodza, szeder, meggy, padlizsán, retek, cékla, vörösbor

Stilbének



rezveratrol

vörös szőlő, vörösbor

Lignánok



szekoizolaricirezinol, matairezinol

len-, szezám-, napraforgómag, különböző gabonamagvak, káposzta, fodros kel, kelbimbó, brokkoli, karfiol, fokhagyma, zöldség- és gyümölcslevek, borok, sörök

Terpének


Karotinok (narancssárga pigmentek)

alfa- és béta-karotin

piros, narancssárga és citromsárga zöldségek és gyümölcsök (pl. sárgarépa, sütőtök, kukorica, narancs); zöld leveles zöldségek



likopin

paradicsom, grépfrút, görögdinnye, sárgabarack, sárgarépa


Xantofillek (citromsárga pigmentek)

xantinok

paprika, kelkáposzta, petrezselyemgyökér, spenót, kukorica, avokádó, narancs, őszibarack, papaya, kivi, mikroalga



lutein

spenót, római saláta, rebarbara, édesburgonya, fűszerpaprika, sütőtök, papaya, narancs, szilva, kivi, őszibarack, avokádó, körte


Szaponinok


szója, babfélék, egyéb hüvelyesek, kukorica, lucerna


Lipidek

fitoszterolok

olajos magvak (mandula, diófélék, mogyorófélék, napraforgó-, szezámmag), belőlük készült növényi olajok, szója, gabonamagvak, korpák



E-vitamin (tokoferol)

olajos magvak, sötétzöld leveles zöldségek



ómega-3, -6 és -9 zsírsavak

gabonamagvak, olajos magvak, diófélék

Betalain

cékla

Indolok, glükóz-inolátok, kéntartalmú vegyületek



indol-3-carbinol

káposztafélék, brokkoli, kelbimbó, karalábé

allicin, alliin

fokhagyma

izotiocianátok

keresztesvirágúak (káposztafélék, karfiol, brokkoli, kelbimbó, stb.)

Fehérje-inhibitorok

szója, hüvelyesek, babfélék, burgonya, tojás, gabonafélék

Egyéb organikus savak



oxálsav

spenót, rebarbara, tea, kávé, banán, narancs, gyömbér

fitinsav

gabonafélék, diófélék, szezámmag, szója, babfélék

borkősav

alma, napraforgó, avokádó, szőlő

Forrás: 123rf.com

Példák a fitonutrinseket tartalmazó élelmi anyagok bizonyított jótékony hatásaira:

  • A vörös szőlőben és a belőle készült vörösborban lévő rezveratrol gyulladáscsökkentő, vírusfertőzések és oxidatív stressz elleni, a vérlemezkék összecsapódását és a daganatos sejtek növekedését gátló tulajdonsága révén a szív- és érrendszeri, a daganatos, valamint a cukorbetegség megelőzésében kap egyre nagyobb szerepet.
  • Az anticianinokban gazdag bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, a szeder, a földieper, vagy a málna védő tényezőnek bizonyult a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek megelőzése szempontjából.
  • A keresztesvirágú zöldségekben (mint például a káposztafélékben, a brokkoliban, a karfiolban, a karalábéban, a kelbimbóban, a retekben vagy a tormában) található glükóz-inolátok a kutatások alapján csökkenthetik a vastagbél-, valamint a tüdőrák kockázatát.
  • A szójában és az abból készült ételekben található fitoösztrogének vélhetően csökkentik az emlő-, a prosztata-, valamint a vastagbélrák kockázatát.
  • A fokhagyma rendszeres fogyasztása fitonutriens-tartalmának köszönhetően kedvezően hat a szív- és érrendszerre, illetve vizsgálatok alapján csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.
  • A paradicsomban található likopin védőtényezőként szolgál a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a prosztatarák megelőzésében.
  • A kávé (koffeines és koffeinmentes egyaránt), valamint a teafélék rendszeres fogyasztása vizsgálatokban csökkentette a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
  • A nagy kakaótartalmú (minimum 60%-os) csokoládé flavanoltartalmának köszönhetően segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését, valamint javítja az érelmeszesedésben szenvedő egyének egészségi állapotát.

Irodalom:

Wikipédia: List of phytochemicals in food.

Satoshi Hori, Elizabeth Butler, John McLoughlin: Prostate cancer and diet: food for thought? BJU International Volume 107, Issue 9 1348-1359, 2011.

World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research: Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective

Diabetes UK Nutrition Working Group Members: Evidence-based nutrition guidelines for the prevention and management of diabetes. 2011.

European Food Information Council: Colours of fruits and vegetables and health.

A. Mordente, B. Guantario et al.: Lycopene and Cardivascular Diseases: An Update. Current Medicinal Chemistry.18, 1146-1163, 2011.

Mohammad, A., Jung, H. B., Levy, K,, David, R. B., Arianna, L. K.: Multiple molecular targets of resveratrol: anti-carcinogenic mechanisms. Arch Biochem Biophys. 486(2): 95–102, 2009.

Mary F.-F. Chong, M. F.-F., X Macdonald, R., Lovegrove, J. A.: Fruit polyphenols and CVD risk: a review of human intervention studies. British Journal of Nutrition, 104, 28–39, 2010.

Lugasi, A., Blázovics, A. (szerk.): Az egészséges táplálkozás tudományos alapjai. Széchenyi Füzetek, PXP Nyomda, Budapest, 2001.

Francisco, V.: Cocoa Flavanols: Nutraceuticals with Promising Pharmacological Properties, 2009. március 4.

Szalayné, K. Zs.: Afrodiziákumok (flavonoidok, ásványi anyagok, vitaminok, rostok). Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Kar, előadás, 2008 november 25.

Papp, N.: Fenolodiok jellemzői, bioszintézise és gyógyászati jelentősége. Fenoloidok bioszintézise. Fenolok Fenolsavak. Előadás