Életmód és egészség - táplálkozás, mozgás, lelki egyensúly

Sok szó esik az egészséges életmódról. De mi is az pontosan, mit együnk, hogyan mozogjunk, mi segíthet lelki egészségünk megőrzésében? A sok javaslat között nehéz eligazodni, megtalálni a nekünk való tanácsokat.
Szerző: Dr. Palik Éva Lektor: Kiss-Tóth Bernadett 2013-10-01

Az egészséges életmód az, amire a szervezetünknek szüksége van az optimális működéshez. Nem létezik mindenki számára egyaránt üdvözítő recept. A megfelelő életmód más egy férfinak és más egy nőnek, más egy fiatalnak és más egy idősebbnek. Változhat aszerint is, hogy betegek vagyunk-e vagy egészségesek. Vannak azonban alapelvek, amelyek segíthetnek eligazodni a számtalan javaslat között.

A legfontosabb az, hogy tudatossá váljon, a megfelelő életmód nagyon hatékony megelőző módszer, hatékonyabb, mint egyes gyógyszerek. Egy nagy amerikai vizsgálat során (Diabetes Prevention Program, DPP), a cukorbetegség nagyon nagy kockázata mellett a megfelelő életmód 58%-kal csökkentette a cukorbetegség kialakulását, míg a megelőzésre alkalmazott gyógyszer csak 31%-kal. Már kialakult kórképek esetén is segíthet a megfelelő életmód, azaz, ha betegek vagyunk, akkor is érdemes egészségesen élnünk. Egyre több tudományos kutatás igazolja, hogy megfelelő táplálkozás és testmozgás mellett egyes daganatos betegségek lefolyása kedvezőbb. A lelki egyensúly és a szív- és érrendszeri események kialakulása között is igazoltan szoros az összefüggés.

Forrás: 123rf.com

A három alappillér

Az egészséges életmód három alappillére a megfelelő táplálkozás, a megfelelő testmozgás és a lelki egészség. Sokan hajlamosak az utóbbi fontosságáról elfeledkezni. Számos életmód javaslat csak a táplálkozással és a testmozgással foglalkozik, pedig életünk átalakítása elképzelhetetlen lelki egyensúly nélkül.

A megfelelő életmód kialakítása szempontjából is alapvető a pszichés egyensúly. Lelki problémák esetén táplálkozásunk megváltoztatása, a rendszeres testmozgás megfelelő bevezetése nem biztos, hogy sikeres lesz. A táplálkozás, a testmozgás és a psziché egymásra is hatást gyakorolnak. Ha megfelelően táplálkozunk, energikusabbak leszünk, könnyebb lesz mozognunk, ha rendszeresen mozgunk, az lelkünkre is kedvező hatást gyakorol, ha a lelkünk rendben van, könnyebben változtatunk szokásainkon.

Hogyan változtassunk?

A változtatáshoz számos tanácsot talál oldalainkon. Ha kitölti kérdőíveinket, személyre szabott tanácsadással is szolgálunk. Mert nincs két egyforma ember, nincs mindenki számára egyaránt megfelelő életmód. De ahhoz, hogy megtalálja az Önnek megfelelő életmódot, szükség van arra is, hogy figyelje saját magát. Ha időt ad magának, szervezete jelezni fog, hogy az étrend, a mozgás, a stresszkezelés, amit alkalmaz, megfelelő-e Önnek.

A megfelelő étrend és testmozgás kialakításában figyelembe kell venni az esetlegesen meglévő betegségeket, de azt is, hogy Ön mit szeret és mit nem. Egy adott tápanyag többféle módon is bevihető a szervezetbe, egy adott intenzitású mozgás többféle módon is kivitelezhető. Önön múlik, hogy megtalálja a megfelelőt. Az is Önön múlik, hogy egyszerre mennyit változtat. Az életmód nem „minden vagy semmi”, bármilyen kicsi kedvező változásnak hatása van.

Változtatni egyedül nem könnyű. Bizonyos esetekben szakember (dietetikus, gyógytornász, pszichoterapeuta) segítségére is szükség lehet az optimális életvitel megtervezéséhez. De ha nem is fordul szakemberhez, akkor is könnyebb egy partnerrel változtatni. A társas kapcsolatok megléte fontos egészségvédő tényező. A közösen elkezdett életmódváltás növeli a siker esélyét, és emellett a társas kapcsolatot is szorosabbra fűzheti.

Sok sikert!

Irodalom:

Preventive Medicine Research Institute http://www.pmri.org/

Diabetes Prevention Program Fact Sheet http://ndep.nih.gov/media/dpp_factsheet.pdf