Implantátum és emlőrák

Ebben a fejezetben a köztudatban elterjedt tévhitek eloszlatására törekedtünk: összefoglaltuk azokat az orvosilag alátámasztott tényeket, bizonyítékokat, amelyek a szilikonimplantátum és az emlőtumor kialakulása közötti kapcsolattal foglalkoznak pro és kontra.
Szerző: Dr. Czegle Ibolya Lektor: Dr. Palik Éva 2013-10-01

A gyakorlatban két típusú, fiziológiás sóoldattal töltött, illetve szilikontartalmú emlőimplantátum van forgalomban. Mind az egészséges, emlőnagyobbításra vágyó, mind az emlőtumoron és emlőeltávolításon, majd rekonstrukciós műtéten átesett hölgyek (kb. 90%-ban) a szilikonimplantátumot választják előszeretettel. A szilikonimplantátum ugyanis természetesebb, az eredeti emlőszövethez hasonló érzést biztosít.

Az emlőimplantátumokkal kapcsolatban leggyakrabban a szilikonimplantátumok biztonságosságát kérdőjelezik meg. Egyértelmű összefüggés ezidáig az emlőtumor esélyének növekedése és a szilikonimplantátum nem igazolódott ugyan, de egyes kötőszöveti és autoimmun betegségeket már kapcsolatba hoztak vele. Emlőimplantátumot viselő hölgyekben a veszély általában az, hogy az emlőtumor felismerésére általában később kerül sor, hiszen a tüneteket észrevenni nehezebb, a betegek később fordulnak orvoshoz, daganatuk felfedezéskor így gyakrabban előrehaladott stádiumú. Fontos továbbá megjegyezni, hogy az implantátumot viselő hölgyek szűrővizsgálata mammográfiával egyáltalán nem, ultrahanggal is korlátozottan végezhető. A diagnosztika egyetlen lehetősége így az emlők MR vizsgálata, ami drága, több országban korlátozottan elérhető, így ezek miatt a betegség diagnózisa késhet.

2010 első negyedévében az amerikai FDA (= Food and Drug Administration) jelentésében egy ritka vérképzőszervi daganat, az anaplasztikus nagysejtes lymphoma kialakulásának gyakoribbá válását írták fel implantátumot viselő hölgyekben. Fontos ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban évente félmillió nőből egynél diagnosztizálják ezt a betegséget, az emlőbeli előfordulás pedig még ritkább, 100 millió nőből csak hármat érint. A világon szilikonimplantátummal öszefüggésben mindössze 60 ilyen esetet írtak le. Az FDA jelentése szerint sem a már ezidáig behelyezett implantátumok eltávolítására, sem a későbbi műtétek korlátozására a fentiek nem szolgáltatnak elég bizonyítékot.

Forrás: 123rf.com

Néhány évvel ezelőtt a szakirodalomban megjelent, az emlőimplantátum és a tüdőrák kapcsolatát boncolgató cikkek ugyancsak tévesnek bizonyultak, az emlőimplantátumot viselő hölgyek körében gyakrabban előforduló tüdőrák ugyanis nem az implantátummal, hanem a nők dohányzási szokásaival volt összefüggésbe hozható.

Érdekes adat továbbá az emlőimplantátumokkal kapcsolatban, hogy egyes amerikai tanulmányok szerint az emlőimplantátum nemcsak a nők lelki egészségében, testképének kialakításában kiemelkedő fontosságú, hanem bizonyos „járulékos” hatásai révén az emlőrák kialakulását akár csökkentheti is. Ismert statisztikai adat ugyanis, hogy az Egyesült Államokban az emlőmegnagyobbító műtéten átesett hölgyek általában fiatalabb életkorban vállanak gyermeket, több terhességet terveznek, egészségtudatosabb életvitelt folytatnak más nőtársaiknál, ami az emlőrák kialakulásának esélyét jelentősen csökkenti.

Irodalom:

http://abcnews.go.com/Health/CancerPreventionAndTreatment/fda-reports-link-breast-implants-rare-blood-cancer/story?id=12770991

http://www.mayoclinic.com/health/breast-implants-and-cancer/AN02139

www.breastcancer.org