Sportsérülések: mi a teendő?

Sportolás során sajnos akadnak olyan kellemetlen élmények, amikor egy rossz mozdult, fáradtság vagy egyéb külső hatásra balesetek, sérülések alakulnak ki. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló sportsérülésekről és azok kezelési lehetőségeiről írunk.
Szerző: Dr. Boros Szilvia Lektor: Dr. Bognár József 2013-10-01

Ki gondolná, hogy a rendszeres, közepes intenzitáson végzett testmozgás számos sérüléstől óv meg bennünket. Az edzettebb izomzat, a kifinomultabb mozgáskoordináció, a csontok, inak, ízületek rugalmassága legtöbbször elegendő védelmet nyújt az elesésekből származó csont és szalagsérülésekkel szemben. Az edzettség még az irodában is védelmez. Gondoljunk a gerincre, mekkora terhet rakunk rá a folyamatos számítógépezés, irodai munka alatt, a nap nagy részében. A tartós ülőhelyzet hatására a hát izmainak egy része ellazul, más része kórosan megfeszül, amelynek hatására fájdalom jelentkezik, a gerinc pedig védtelenné válik és kész a baj…

Sokan követik el azt a hibát, hogy hetekig jóformán semmit nem sportolnak (többnyire időhiány miatt), majd egy egész napos sportrendezvényen mérik össze magukat labdajátékban vagy bármely más sportágban. Az edzetlen szervezet gyorsabban kifárad. Hiába tart a küzdőszellem, ha az edzettség alulmarad, jöhet egy rossz mozdulat…

Törés

Ez az egyik leggyakrabban előforduló sérülés. Számtalan helyzetben, sportágban kialakulhat. Gyakori a test-testtel ütközése, például focizás, kézilabdázás alatt, vagy nagy sebesség mellett kialakult egyensúlyvesztés következtében (pl. korcsolyázás, lovaglás, motorozás, mountain-bike, sí lesiklás stb.) is. A törést viszonylag könnyű felismerni, mivel nyilalló fájdalommal társul. A sérült végtagot nem tudjuk megmozdítani, duzzanat és pír keletkezik. Sokszor szabad szemmel látható a tört csontvégek elmozdulása, amely eldeformálja az érintett végtagot. De mindez nem törvényszerű, ezért minden esetben szükséges a röntgen vizsgálat elvégzése. Egyetlen dolgunk van: minél előbb szakorvosi ellátásra kell törekedni, vagyis a sérültet nyugalomba kell helyezni és azonnal gondoskodni kell a kórházba szállításról. A vizsgálatok elvégzését követően szakorvos dönt a törés rögzítésének módjáról (műtéti helyreállítás, gipszrögzítés, külső fémfixálás, stb.).

Ficam

A törés mellett a ficam is igen gyakori sportsérülés. Erős behatásra az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól, amely lehet részleges (subluxatio) és teljes (luxatio). Teljes ficamnál az ízületi felszínek egyáltalán nem érintkeznek egymással, a végtagok elhelyezkedése már nem anatómiás. Általában a vállízületben, térdben jön létre, míg a részleges ficamban az ízületi felszínek egy része még érintkezik egymással, leginkább a bokában tapasztalható. A ficam is heves fájdalommal jár, a mozgás beszűkült a végtag bedagad és sokszor rémisztően torz képet fest. Ha szemtanúi vagyunk egy ilyen sérülésnek, ne nyúljunk hozzá, ne próbáljuk helyretenni, hanem helyezzük nyugalomba a sérültet, próbáljuk fájdalmát csillapítani (pl. jéggel) és gondoskodjunk kórházba szállításáról, szakorvosi ellátásáról.

Szalagszakadás

Egy nagy erőbehatás következményeként alakulhat ki, amikor az ízületet tartó szalagok megnyúlnak, végső esetben elszakadnak. A sérülés pillanatában késszúrás-szerű fájdalom jelentkezik, amely azonban később, nyugalomban elmúlik. A részleges szakadás nehezen ismerhető fel, mert az izmokat tudjuk működtetni, azonban teljes szakadás esetén erre képtelenek vagyunk. Az első 24 órában duzzanat, vérömleny, bőrelszíneződés is jelentkezik. Nyugalomba helyezésre, majd szakorvosi ellátásra van szükség. Teljes szakadás esetében legtöbbször a műtéti megoldás vezet eredményre.

Forrás: 123rf.com

Zúzódások

Ezek jelentik a sportsérülések 10-30%-át. Legtöbbször erőteljes összenyomás (kompresszió) váltja ki. A zúzódást sokan nem veszik komolyan és továbbfolytatják a tréninget, versenyt. Pedig a mélyebb szövetekben a roncsolódás továbbterjedhet és komoly bevérzés keletkezhet. Több fokozata különíthető el. Az egyes fokozatban még nem jön létre mozgásbeszűkülés, azonban a kettes és hármas fokozatban a mozgás jelentősen akadályozott. Sokszor az izmokat védelmező bőnye (fascia) is megsérül, így az izom egy része kitüremkedik, fájdalmat, duzzanatot okozva. A zúzódás ellátása mindig szakorvosi feladat.

Horzsolás

Igen gyakori sérülés, amikor a bőr és a bőr alatti szövetek sérülnek (súrlódás hatására). Ha csupán a bőr felső része sérül, akkor más teendő nincs, csak egy gondos tisztítás és a seb nyitva hagyása. A mélyebb sérülésre a gondos tisztítás után fedőkötést kell tenni.

Vízhólyagok

A vízhólyagok keletkezése átnedvesedett, meggyűrődött zokni hatására, vagy a sporteszköz szorítása, speciális felszerelés tartós viselése miatt alakul ki legtöbbször. A hólyag kifakadása után pír és fájdalom jelentkezik. A hólyagot azonban nem szabad szándékosan kiszakítani, mert ekkor megnő a felülfertőződés esélye. Inkább ragtapasszal védjük meg a szakadástól.

Irodalom:

Jákó P.,MartosÉ,PucsokJ. ( szerk.): Asportorvoslás alapjai. Print City, 1998.