Egyre túlsúlyosabb világban élünk

Október elején, Budapesten rendezték meg az 5. Közép-Európai Elhízástudományi Kongresszust (CECON), amelyen a Preventissimo poszterrel is képviseltette magát.
2015. 10. 16.

A háromnapos rendezvényre a közép-európai régióból és azon kívülről is, 31 országból 148 előadás érkezett be. A szakmai tanácskozáson az elhízástudomány területei, az alapkutatásoktól a gyakorlati beavatkozásokig kerültek górcső alá, többek között a genetika és epigenetika újdonságai, elméleti kutatások és epidemiológia, a legfrissebb klinikai vizsgálatok eredményeinek bemutatása, a szövődményes és társult betegségek kezelése, a sebészeti megoldások, valamint a gyermekkori elhízás kérdései és különösen a megelőzés lehetőségei.

 

A túlsúly és elhízás előfordulása világszerte jelentős terhet ró az egészségügyi ellátó rendszerekre, így az államra és persze kihat az egyén életminőségére is. A kongresszus egyik fő megállapítása az volt, hogy a növekvő előfordulás megfékezése több szakterület összefogását és globális stratégiai gondolkodást kíván, mert az önálló kezdeményezések eddig nem hoztak átütő eredményt.

 

A másik fő gondolat a megelőzés jelentősége, ami különösen a gyermekkori elhízás növekvő előfordulásának megfékezésében kiemelt jelentőségű.

 

A kongresszuson megállapítást nyert, hogy az elhízás elleni küzdelemben alapvető a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozás, de a növekvő fizikai inaktivitás elleni fellépés nélkül a szakemberek nem lehetnek eredményesek az elhízás elleni küzdelemben, sem pedig az egészségmegőrzésben.

 

Az életmód két fő tényezője mellett a fizikai, kémia, biológiai, társadalmi és gazdasági környezet szerepe egyre meghatározóbb tényezővé válik a járványszerűen terjedő elhízásban, amelynek okai rendkívül összetettek, ezért az ellene folytatott küzdelemben is számos szakterület, továbbá a közösségek széleskörű összefogása szükséges. A közösségek bevonása helyi, települési, munkahelyi, iskolai, családi színterekre épülhet.

 

A legfőbb szakmai feladat a betegségek kialakulásának megelőzésében és a kezelésben is a hosszútávú testsúlytartás biztosítása. Ebben csak a gondozás formájában történő, lassú ütemű és hosszú távon végzett testsúlycsökkentő programoknak van létjogosultsága, amihez szükség van az elhízás egészségügyi ellátórendszerének minőségi kialakítására

.

Csökkentse vagy őrizze meg testsúlyát a Preventissimo Tudástárában található praktikus olvasnivalók, edzéstervek segítségével, és mérje fel egészségi állapotát a Kérdőívekre kattintva!

  

Forrás: http://www.weborvos.hu

Fotó: shutterstock.com

Kapcsolódó cikkek
Óriási méretű elhízás-válság fenyegeti a világot....
A világon 1 milliárd ember túlsúlyos, 475 millió elhízott. Ha ez a folyamat folytatódik, akkor 2030-ra várhatóan 2 milliárd túlsúlyos és 1 milliárd elhízott ember lesz...
Az elhízás elleni napon tartott szűrésen aggasztó...
Ahogy mi is hírül adtuk, az európai elhízás elleni nap alkalmából a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság az országban 27 helyen tartott szűréseket. Lesújtó...
Elhízás, egészséges testtömegcsökkentés
A táplálkozástudomány közismert, központi témája a testtömegcsökkentés, divatos nevén „diéta” vagy „fogyókúra”. Számos fogyókúrás módszer lát napvilágot...
A Preventissimóról
13 pontban összefoglaltuk röviden a Preventissimóval kapcsolatos, legfontosabb tudnivalókat.