Az újévi fogadalom betartható!

A szilvesztert már jócskán magunk mögött hagytuk. Ilyenkor születnek a nagy álmok, vágyak, fogadalmak a következő évre. Ahogy távolodunk időben, sokszor úgy hanyatlik a fogadalmak betartásához szükség
2014. 01. 16.

Az amerikai Cornell Egyetem fogyasztói magatartás és a táplálkozástudomány kapcsolatát kutató professzor, Brian Wansink érdekes vizsgálati eredményeket tett közzé a közelmúltban. A kutatásai azt igazolták, hogy az egészséges táplálkozás és a normál testsúlyunk megőrzése egészen apró dolgokon múlik. Például, hogy milyenek étkezéskor a fényviszonyok, szól-e a zene, fogyasztunk-e előételt, mekkora a tányérunk és hányfajta étel van rajta, vagy éppen használunk-e tálcát a menzán.

 

A nagycsaládi ebédekre jellemző, hogy az asztal közepére helyezett fazékból nem csupán egyszer szedhetünk. A professzor azt is leírta, hogy amennyiben csak a tányérok és az evőeszközök maradnak az ebédlőasztalon, a fazekat kint hagyjuk a konyhában, 29 %-kal eszünk kevesebbet.

 

Értelemszerűen akkor esszük a legtöbbet, amikor még a legéhesebbek vagyunk, vagyis az étkezés kezdetén. Érdemes tehát egy pár falatnyi előétellel kezdeni az étkezést, ami lehetőleg egy könnyű saláta legyen, így a főételből már jóval kevesebbet fogunk enni. 

 

A gyertyafény, az enyhébb világítás lassítja az evés ritmusát, így kevesebbet eszünk, hiszen észlelni fogjuk a jóllakottság érzését. A hangos zene, és a nagyobb tányérok viszont habzsolásra csábítanak.

 

A tanulság az, hogy érdemes kisebb tányérból ennie, kisebb pohárból innia kellemes gyertyafénynél, andalító zongorakísérettel. Ebben a környezetben kevesebbet fog enni és inni is, ezáltal az energiabevitele is kisebb lesz.

 

Fotó: 123f.com

 

A kellemes vacsora elfogyasztása után pedig töltse ki az oldalon található Kérdőíveket, hogy megtudhassa, mi mindent tehet még egészségének védelméért!

 

Forrás: http://journals.cambridge.org

Kapcsolódó cikkek
A kövérségről
Mi az a kövérség? Kövérségről beszélünk akkor, ha a test zsírtömege kórosan megnövekszik. Leggyakrabban a testtömeg-index-szel (body mass index, BMI) jellemezzük....
Az étkezési szokások és az egészség közti összefüggések
Az étkezések gyakorisága és rendszeressége éppoly fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, mint az, hogy mit eszünk. Hányszor együnk egy nap? Miért fontos, hogy...
Csak egészség legyen! A megelőzés szerepe
A betegséget a testi, lelki egyensúly, harmónia és az életminőség felborulása, illetve az egészség hiányaként is meg szokták határozni. Ezeknek az emberi élet szempontjából...
Hogyan fogyjunk?
A sikeres testsúlycsökkentés alapja, hogy nem egy meghatározott ideig tartó „kúra” az, amit elkezdünk, hanem egy életre szóló életmódváltás. Ezt nem könnyű kivitelezni,...
Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására...
Megvizsgáltuk, hogy a gyakorlatban átlagosan, persze némi túlzással élve, mennyit fogyaszt el egy irodai munkát végző ember egy átlagos hétköznap és egy vasárnap alkalmával....
Javaslatok az étrend megfelelő átalakítására...
A megfelelő étrend kialakítása a napi rohanásban vagy éppen a hétvégi lazítás közben néha nehézségeket jelenthet, de ha tudjuk, mit mivel tudunk helyettesíteni, akkor...
Mozgásprogram túlsúly esetén
A túlsúly (BMI 25-30 kg/m2 között) nem csak esztétikai problémát jelent, hanem növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, magas vérnyomás, rosszindulatú...